174% ръст на безконтактните плащания в Европа

Търговските обекти, предоставящи този тип услуги са се увеличили с 56% за година

174% ръст на безконтактните плащания в Европа
128 ~ 2 мин. четене
През последното тримесечие на 2014 г. безконтактните трансакции в Европа са нараснали с 174 % на годишна база, а хората, ползващи възможности за безконтактно плащане, са увеличили използването на този вид услуга с 20%. В Обединеното кралство и Полша, над 90% от ползвателите на услуги за безконтактно плащане заявяват, че са напълно удовлетворени от тях. 

От 1 юли 2015 всички новоинсталирани ПОС терминали в България ще предоставят възможност за  безконтактни плащания, а до 2018 г. всички ПОС в страната трябва да разполагат с тази услуга. Към момента общо четиринадесет банки, опериращи в България, издават безконтактни карти MasterCard и Maestro. 

Сред значимите търговци на местно ниво, чиято терминална мрежа поддържа тази функция на плащане са водещите петролни компании Лукойл и Shell, верига супермаркети Пикадили, ресторантите за бързо хранене Subway, KFC и Burger King, кина Арена и Синема Сити,  Mtel, Jumbo, Inmedio, Ciela, а отскоро и Yellow Taxi.

Търговските обекти в световен мащаб, които предоставят възможност за безконтактни плащания са се увеличили с 56% за една година, нараствайки до над 3 милиона локации. Европейците все по-често използват услугите за безконтактни плащания:  в Чехия 52% от трансакциите с MasterCard и Maestro в магазини са безконтактни, в Полша са 33%, в Унгария 18%, а в Словакия 17%. 

Според данните, публикувани от Асоциацията за банкови карти в Обединеното кралство - The UK Cards Association, за 2014 г. потребителите на безконтактни карти във Великобритания са изразходвали рекордните 2.32 млрд. лири през 2014 г. MasterCard или Maestro Contactless се предлагат в 38 страни в Европа (68 страни по света), като всяка от следните държави са издали над 5 млн. безконтактни карти - Австрия, Франция, Италия, Холандия, Полша, Русия, Турция и Великобритания. 

Средно 73% от потребителите в Германия, Полша, Испания и Обединеното кралство смятат, че мобилният телефон е удобно устройство за безконтактни плащания. 42% от гражданите на Полша предпочитат да плащат безконтактно чрез техните смартфони. 

Транспортът е доказан фактор за приемането на безконтактните начини за плащане от потребителите. В Лондон милиони хора, ползващи обществения транспорт в Лондон, пътуват по-лесно и по-удобно, след като през септември 2014 г. беше въведена възможността за безконтактни плащания.

Към днешна дата са регистрирани над 40 млн. пътувания с използване на безконтактна карта или устройство и безконтактни плащания, което представлява близо 12 % от пътуванията, при които се плаща веднага. В Санкт Петербург, пътниците в метрото вече няма нужда да купуват отделен билет или жетон за пътуване, тъй като наскоро беше въведена възможност за безконтактни плащания.


Подкрепи Economic.bg