Разградският „Амилум“ планира разширяване на производството

Американският собственик иска да посрещне нарастващото търсене от Европа и Близкия Изток

Разградският „Амилум“ планира разширяване на производството
4220 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Производството на царевични продукти (подсладители и нишестета) в разградския завод „Амилум България“ ЕАД ще бъде разширено значително. Това съобщава американският собственик на предприятието Archer Daniels Midland Company (ADM) и добавят, че увеличение производствения капацитет ще има и в Адана, Турция. Проектите трябва да бъдат завършени в първата половина на 2018 г.

„Виждаме значителни възможности за производство на съставки, базирани на нишесте, на пазарите в Европа и Близкия Изток. С това разширение ADM ще бъде добре позиционирана да посрещне нарастващото потребителско търсене в региона“, коментира Пиер Дюпра, президент на ADM Европа, Близък Изток и Африка. По неговите думи експанзията в двете държави ще осигури на американската компания възможност да разширят гамата от подсладители и нишесте, които ще се търсят все повече след захарните квоти в ЕС.

ADM придоби 100% от капитала на „Амилум България“ през ноември 2016 г. Преди това притежаваше само половината собственост, а другите 50% бяха на белгийската Amylum и на британската Tate & Lyle. Заводът, който е първото приватизирано голямо предприятие в България, произвежда пълната гама продукти, съдържащи скорбяла - течни подсладители, естествени и модифицирани нишестета, кристална фруктоза и декстроза.
Подкрепи Economic.bg