Разкриха грешка в автобиографията на Бокова

Немското издание \"Ди Велт\" намери неточност в биографията на 63-годишната българка

Разкриха грешка в автобиографията на Бокова

Ирина Бокова, една от кандидатките за най-висшия пост в ООН с най-големи шансове за успех, е разкрасила автобиографията си, твърди немската журналистка Щефани Болцен на страниците на германския вестник "Ди Велт", пише Дойче Веле.  

"В официалната си автобиография Бокова се представя като бивша външна министърка на България. Според разследване на "Ди Велт" обаче, 63-годишната българка никога не е ръководила външното министерство в родината си", пише журналистката. 

От публикацията става ясно, че това се потвърждава и от официалните отговори, получени след запитване на "Ди Велт" от българския парламент и българското външно министерство. 

"Госпожа Бокова де факто въобще не е можело да бъде избрана за външен министър, защото през ноември 1996 оставката на външния министър Георги Пирински изобщо не беше внесена в парламента от тогавашния министър-председател Жан Виденов", се казва в становище на Народното събрание. "Заради тази причина парламентът не е разглеждал и не е гласувал оставката на г-н Пирински като министър на външните работи", се казва в писмо, подписано от парламентарната председателка Цецка Цачева. 

От кабинета на госпожа Бокова са потвърдили за "Ди Велт", че в периода август 1996 - март 1997 Ирина Бокова е била и.д. (временно изпълняващ длъжността) външен министър. Грешката в официалната ѝ автобиография, публиквана на уебстраницата на ЮНЕСКО през 2009, е била отстранена чрез добавянето на съкращението "и.д." пред думите "външен министър". От екипа на Ирина Бокова са благодарили на редакцията на германския вестник за това, че са обърнали внимание на този "пропуск" в автобиографията на генералния директор на ЮНЕСКО.

Коментари: 0