Разочароващ резултат за най-очакваното IPO от дебюта на Facebook насам

Uber събра 8.1 млрд. долара при своето първично публично предлагане

Разочароващ резултат за най-очакваното IPO от дебюта на Facebook насам

Снимка: БТА

1880 ~ 1 мин. четене
Uber Technologies бе оценена на 82.4 млрд. долара при първичното си публично предлагане (IPO) вчера. Това е разочароващ резултат за най-очакваното IPO от пазарния дебют на Facebook преди седем години, пише Reuters. Надеждата е, че консервативният подход на Uber може все пак да спести на компанията спада, сполетял конкурентната Lyft. 

По време на своето IPO компанията за споделени превози събра 8.1 млрд. долара. Цената на акциите бе определена близо до дъното на поставени диапазон от 44-55 долара. Една акция на Uber струваше 45 долара. 

Стъпването на борсата е важен момент за компанията, която е най-голямата в света за споделени превози. Uber съществува от 2009 г. и е най-големият еднорог в моемнта. 

Нейното IPO се очакваше с огромен интерес. То идва обаче на фона на бурни вълнения на финансовите пазари, подхранвани от спора между САЩ и Китай.

Конкурентната Lyft също дебютира тази година. Тя осъществи своето IPO през март при цена за акция от 72 долара. Впоследствие обаче те се обезцениха и няколко дни след листването те затвориха при 23% спад. 

Оценката на Uber при нейното IPO е почти с една трета по-малка от прогнозите на инвестиционните ѝ банкери миналата година, но все още над скорошната оценка от 76 млрд. долара при набирането на частно финансиране. 

Коментари: 0