Разпределянето на 1.7 млрд. лв. излишък е на практика незаконно

Около това мнението се обединиха проф. Христина Вучева и бизнесменът Красимир Дачев

Разпределянето на 1.7 млрд. лв. излишък е на практика незаконно

Снимка: Screenshot/bTV

Разпределението на 1.7 млрд. лв. бюджетен излишък, колкото кабинетът раздаде за няколко часа в сряда за различни дейности в държавата, е на практика в разрез със закона. Около това мнението се обединиха проф. Христина Вучева и бизнесменът Красимир Дачев тази сутрин в ефира на bTV. 

И ако според Дачев този ход в случая е пример за добро управление, то проф. Вучева изтъкна, че на държавното бюджетиране не бива да се гледа като на бизнес. „Забравя се, че Бюджетът е закон”, изтъкна тя и обясни, че според нормите излишъкът накрая на годината може да бъде използван само за две неща – за погасяване на дългове и финансиране на дефицити. „Ако на някой не му харесва, да промени закона, но няма право да се заделят в сметка за резерви”, коментира още тя.

В сряда правителството разпредели 1.7 млрд. лв. от общо 2.8 млрд. лв. бюджетен излишък към различни сфери в държавата. Най-много – 1.3 млрд. лв. се нарочиха за строителството на 134.2 км от автомагистрала „Хемус”. 

В тази връзка Красимир Дачев смята, че това в случая е било добро решение. Той напомни, че аутобанът бе изваден от европейските програми за финансиране, а с този си ход сега властта е намерила как да финансира проекта. До реалното му строителство обаче има много време, тъй като тепърва предстоят процедури по отчуждаване, а след това трябва да се реши и кой ще строи. 

Именно заради това Вучева обърна внимание, че сегашното заделяне на пари по сметка, не е ясно кога и от кого всъщност ще се ползва и дали ще е за първоначално обявената цел. Тя каза още, че е било далеч по-правилно ако се види, че остават пари, те да бъдат насочени към министерствата през годината. 

А излишъкът от 2.8 млрд. лв. е резултат от по-малко направените разходи. „Министерствата са разходили по-малко от капиталните разходи, на които се разчита много за икономическото развитие", обърна внимание още проф. Вучева.

Коментари: 0