Разработиха сървъри за отопление в Холандия

Две холандски компании ще събират и използват компютърната енергия за отопление на домове

Разработиха сървъри за отопление в Холандия
3806 ~ 1 мин. четене

Две холандски компании ще събират и използват компютърната енергия за отопление на домове, пише PC World. Машините отделят енергия  под формата на топлина. Това важи както за малките преносими устройства, така и за мощните суперкомпютри.

Сървърите, които предостaвят мощта си дистанционно, излъчват значително количество топлина, извършвайки стотици хиляди изчислителни операции всеки ден.

Повреме на експерименталния проект,енергийният гигант Eneco е инсталирал радиаторите на фирмата Nerdalize „е-Radiators”в пет домакинства в Холандия. Радиаторите са с вградени компютърни сървъри, които генерират топлина, докато правят изчисления. Тестът има за цел да установи дали устройствата са надеждна алтернатива на традиционните радиатори. “Сървърите ще извършват сложни изчисления за различни компании и институти, включително за Медицинския център на Лайденския университет“, посочват от компаниятаEneco. Компютрите ще отoпляват затворена водна система.

Изобретателите на е-Radiators са разработили идеята, за да се стоплят, когато отоплителната система в дома им се повредила. Те се пошегували, че трябва да си купят 100 лаптопа. „Десет минути по-късно решиме, че идеята не е толкова откачена“, казва Боаз Лупе.

 Е-Radiators предлага по-евтина алтернатива за поддържане на сървъри в сравнение с центровете за данни. Клиентите на Eneco със сървър в дома си ще получават безплатна топлина, тъй като Nerdalize ще покрива сметките за радиаторите.

Двете фирми отбелязват, че технологията ще допринесе и за опазване на околната среда, тъй като една и съща енергия ще се използва два пъти – за захранване на сървъри и за отопление на стаи. 

Коментари: 0