Редица компании заплашват да спрат работа от 1 април

Сред тях има и бензиностанции, възможно е поскъпване на горивата

Редица компании заплашват да спрат работа от 1 април

Снимка: Economic.bg/ Архив

Редица ресторанти, бензиностанции, софтуерни компании и туроператори е възможно от 1 април да спрат работа заради влизащите в сила нови правила за касовите апарати. Това коментираха собственици и представители на застрашените фирми на организираната днес от Българската стопанска камара (БСК) дискусия относно новите регулации.

Фирмите алармираха, че не са готови до края на месец март да покрият новите изисквания за софтуера на касовите апарати и на практика от 1 април ще бъдат принудени да работят в нарушение. Възможно е обаче, за да си спестят глоби, те да спрат работа. За да не се стигне до това, те настояват наредбата на Министерство на финансите с новите изисквания да бъде отложена и да се проведе широк дебат и разяснителна кампания.

Друго основно опасение на представителите на бизнеса беше, че реформите ще задължат компаниите да предоставят на държавата всякаква информация, включително такава, каквото е фирмена тайна. Въпросната конфиденциална информация може да се окаже в ръцете на конкуренти, опасяват се бизнесмените.

„Всяка бензиностанция ще бъде принудена да промени софтуера на касовите апарати. Във всеки обект промяната ще се извършва ръчно в срок до 1 април. В началото на юни наличните фискални апарати ще трябва да се заменят с нови. Надявам се да получим отсрочка от Министерството на финансите, тъй като тази наредба е спусната от там, а не от НАП. Заявяваме го най-отговорно - няма да се справим. Най-оптимистичният срок е краят на август”, коментира след дискусията Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Тъй като от 1 април касовите бележки от бензиностанциите ще трябва да съдържат и информация за покупната и продажна цена на горивото, размера на ДДС и акциза, от асоциацията се опасяват, че касовите апарати ще излязат скъпо на бензиностанциите и това би могло да повлияе върху цените на горивата. Бенчев каза, че засега не може да се каже твърдо ще има ли поскъпване на горивата, но подчерта, че компаниите от бранша ще трябва да инвестират между 800 хил. и 1 млн. лв., за да въведат новите касови апарати.
Коментари: 0