Регулаторите и властите в САЩ се задействаха срещу пазарната лудост

Прокуратурата е пратила призовки до приложение Robinhood, а борсовата комисия предупреди всички, че следи за злоупотреби

Регулаторите и властите в САЩ се задействаха срещу пазарната лудост

Снимка: БТА

5778 ~ 3 мин. четене

Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC) се намеси в битката на Уолстрийт между малките инвеститори и хедж фондовете, като предупреди брокерските фирми и търговците в социалните медии, че следи за всякакви нарушения при търговията.

Акциите на GameStop се движеха като влакче на ужасите през изминалата седмица, но в крайна сметка инвеститорите на дребно взеха предимство над големи финансови институции и в петък търговията затвори с близо 70% ръст.  В четвъртък вечерта брокерското приложение Robinhood блокира покупките на акции на компанията, но впоследствие, след обвинения в действия в полза на хедж фондовете, които залагат на къси позиции, рестрикциите бяха облекчени в петък.

Така нареченото „Reddit рали“ увеличи цените на акциите за GameStop и други потиснати досега компании, които отделни инвеститори подкрепяха във форуми в социалните мрежи, като Reddit’s Wallstreetbets, който има почти 6 млн. членове.

Robinhood заяви, че късно в петък откриването на нови позиции в 50 ценни книжа, включително GameStop, в момента е разрешено, но ограничено.

Koss Corp нарасна с 53%, но производителят на слушалки и GameStop останаха под върховете, достигнати по-рано тази седмица.

Хедж фондовете и други продавачи „на късо“ имаха седмица на загуби. Късите продавачи на GameStop са понесли загуби на стойност от 19.75 милиарда долара досега тази година, според S3 Partners.

SEC излезе с рядко съвместно изявление от изпълняващия длъжността председател и комисари, в което се казва, че Комисията работи в тясно сътрудничество с други регулаторни органи и фондови борси „за защита на инвеститорите и за идентифициране и преследване на потенциални неправомерни действия“ и „ще прегледа внимателно действия, които могат да поставят инвеститорите в неравностойно положение“, или пречат на способността им да търгуват с акции.

Сблъсъкът между дребните търговци и професионалните къси продавачи също така привлече вниманието на законодателите, Белия дом и генералните адвокати на Ню Йорк и Тексас.

Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън изпрати в петък 13 призовки до Robinhood и други, които поставят ограничения върху търговията с акции, наричайки го „шокиращо, безпрецедентно и грешно“.

Битката добави допълнителна несигурност на фондовите пазари, които изглеждаха узрели за отстъпление. Някои фондове бяха принудени да продадат едни от най-добре представящите се акции, включително на Apple Inc, за да покрият милиарди долари загуби от къси позиции.

И трите основни американски индекса претърпяха най-големия си седмичен спад от края на октомври, затваряйки в петък около 2% надолу.

Нарастването на волатилността доведе до огромен ръст в обема на търговията, възлизащ на повече от 20 млрд. акции във всяка от последните две сесии на борсите в САЩ. Това са били най-активните търговски дни, регистрирани от началото на 2014 г., според данните на Refinitiv.

„Акциите от Reddit“ представляват 7.6% от този обем, според анализатора на Piper Sandler Рич Репето.

„Пазарите бяха уязвими на спад ... и тази дейност на Reddit беше катализаторът, който до известна степен предизвика разпродажбата“, каза Сам Стовал, главен инвестиционен стратег в CFRA Research.

GameStop отбеляза близо 400% седмична печалба, но засенчена от 1800% ръст на Koss. AMC Entertainment се повиши с 54% в петък и 278% за седмицата, докато Express добави почти 28%.

Virgin Galactic затвори 2.7% нагоре, Bed Bath & Beyond - с 5%, а American Airlines падна с 5% след рали предишната сесия. От началото на седмицата стойността на BlackBerry Ltd се удвои, за да достигне $36 за акция в сряда, преди да падне до $19.96 в петък.

Докато някои компании, погълнати от така наречения „бунт на Reddit“, използваха възможността за набиране на капитал, повечето не казаха нищо за нестабилността на своите акции. GameStop не отговори на множество искания за коментар. AMC, BlackBerry и Koss също не отговориха веднага на искания за коментар.

Ограниченията, наложени от Robinhood в четвъртък, бяха обяснени с високата концентрация на риск в горещите акции и на увеличените изисквания за капитал и депозит в клиринговата къща.

Въпреки че Robinhood облекчи рестрикциите в петък, брокерът все още не позволяваше покупки на частични акции на GameStop и някои други компании, което означава, че по-малките инвеститори трябва да влагат повече средства, за да купят цяла акция. Приложението също така ограничава броя на акциите, които може да притежава една сметка.

Лондонската платформа за търговия Freetrade деактивира закупуването на американски акции, но ще позволи на потребителите да излязат от позициите си.

Въпреки че битката може да ограничи влиянието на късите продавачи на пазара, твърдят анализатори, остава фактът, че цените на акциите в крайна сметка ще паднат, ако бъдат надценени.

Андрю Лефт от Citron Research, който предизвика конфликта с призив срещу GameStop, заяви, че Citron вече няма да публикува изследвания на късите продажби и ще премине към писане за компании, които според него притежават стойност.

Подкрепи Economic.bg