Рекордна година за инвестиционния пазар в България

С появата на нови брандирани хотели, особено в София, се очаква заетостта и средната цена на нощувка да се повишат

Рекордна година за инвестиционния пазар в България

Обемът на инвестиционните сделки в България от началото на 2017 г. е рекорден - над 850 млн. евро, като очакванията са сумата да достигне 1 млрд. евро до края на годината. Това стана ясно по време на годишната конференция BalRec. Тя бе открита от столичния кмет Йорданка Фандъкова. А специална презентация направи Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017).

Участниците на първия панел, посветен на инвестиционната среда, изразиха мнение, че интересът от чуждестранни инвестиционни фондове от Великобритания и САЩ ще нараства. 2017 е годината на моловете, въпросът е накъде ще бъде насочен инвестиционният интерес догодина: към офис сгради, големи хотели, build-to-suit проекти или други активи.

На дискусията бе отбелязано, че икономиката на страната ни се развива успешно и е сред най-бързо растящите в ЕС. Чуждестранните инвеститори са привлечени и от ниските данъци, държавната подкрепа за големите проекти, членството в ЕС, отговарящото на европейските стандарти законодателство, качествената работна ръка, достъпните строителни терени, балансираните нива на задлъжнялост.

Други изводи от панел 1 са, че банките са по-предпазливи при финансиране на нови проекти в настоящия икономически цикъл. Строителните предприемачи в София са привлечени от районите с наличие на метро, а основни трудности пред тях са липсата на инфраструктура и бюрокрацията.

„Оптимист съм. България стои много добре от гледна точка на всички макропараметри. Държавата управлява финансите си консервативно и не раздава благосъстояние по списък на един или друг политически субект. Имаме много здрави фундаменти, а вие разбирате от строителство. За да расте една къща, да стане висока и красива, трябват здрави фундаменти. Такива са нашите фундаменти - време е да строим”, каза Плевнелиев. Той изрази надежда инвестициите в България да се увеличат, тъй като потенциалът на страната ни е много голям.

Йорданка Фандъкова заяви, че Столична община е готова да подкрепи всеки бизнес, който работи за своя град, който е с отношение към хората, които живеят и работят тук. За съжаление, все още в София има проекти, които са насочени само и единствено към продажба на определени площи. Мисля, че времето на тези проекти постепенно отминава и е дошло времето на проектите, насочени към хората и към града”. По думите й най-важно сега е да се създаде законовата рамка, която да не допуска продължаване на безконтролното застрояване на града. Затова са разработени промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община, които вече са в Народното събрание. "Важно е да се съобразим с новите условия, с темпото на развитие на града", допълни Фандъкова.

Жилища

Жилищният пазар в София и в най-големите градове е много активен през 2017 г. по отношение на брой сделки и отпуснати жилищни кредити. Очакванията са пазарът да запази високата си скорост и през 2018 г., но съществени изменения в цените не се предвиждат. Това прогнозираха участниците в панел 2: Жилищен пазар на BalREc. Там се разгоря и интересна дискусия за настоящето и бъдещето на затворените комплекси. Повечето участници изразиха мнение, че клиентите ще продължат да търсят този тип имоти, привлечени от сигурността, средата на живот и други удобства. Консултанти отчетоха, че предлагането на луксозни имоти в България не отговаря на изискванията на новото поколение успели хора - т. нар. милениум клиенти.

На форума бе представен проекта "Резиденшъл парк Лозен", който ще се реализира между селата Лозен и Герман. Управителят на "Резиденшъл парк София" Георги Ранчев съобщи, че вече са завършени идейният проект и мастърпланът. Комплексът ще бъде разположен върху 522 декара и ще включва луксозни жилищни сгради, административни и офис сгради, училище, детска градина, парк и търговски обекти. Участниците на жилищния панел се обединиха, че има ниша за проекти в периферията на града.

Търговски площи

Стабилно развитие се отчита и на пазара на търговски площи в България и той се доказва от доказва от огромния обем на инвестиционните сделки през 2017 г. Усвояването на площи във всички сегменти се развива положително. Увеличението на наемните нива в търговските центрове е маргинално - средно 8% за София и около 4% за Пловдив, Варна и Бургас. Свидетели сме на активна, но здравословна експанзия на успешните търговци. Веригите за бързооборотни стоки са сред най-агресивните на пазара по отношение на откриване на нови обекти. Това споделиха участници на панел 3: Пазар на търговски площи.

Експертите са на мнение, че електронната търговия има своето място на пазара, но тя няма да доведе до залеза на класическия ритейл. На конференцията беше представен и единственият мол в София, който е в етап на строеж - като част от многофункционалния проект Grand Kanyon.

Офис площи

Положителни са трендовете и при офис сегмента като повечето нови сгради в София се отдават под наем още преди завършването им. Като тенденция се очертава търсенето на големи площи /7000-12 000 кв. м/ от компании, чиито офиси сега са разпръснати на няколко места и които искат консолидация.

В следващите 4-5 години се очаква да бъдат завършени близо 500 000 кв. м нови офис площи в столицата. Участниците обаче не са притеснени от това предлагане, тъй като сградите ще излизат на пазара постепенно, а не накуп. Икономическото оживление и бързо растящи сектори като IT и BPO ще доведат до наемане на новите офис площи. Прогнозите са, че Пловдив, Варна и Бургас ще продължат да се оформят като добри локации за бизнеса и оттам за офис предприемачите. Това стана ясно на панел 4: Офиси.

Хотели

Основните локации за развитие на хотелиерския пазар са София и Черноморието и там ще бъде концентрирано изграждането на нови туристически обекти. Навлизането на международни хотелски вериги в България вдига нивото на обслужването и положителния образ на страната като туристическа дестинация за бизнес пътувания и почивка. С появата на нови брандирани хотели, особено в София, се очаква заетостта и средната цена на нощувка да се повишат. Около това се обединиха участниците на панел 5: Хотели - градски и ваканционни.

Очакванията за хотелския пазар през 2018 г. са положителни с оглед на благоприятната геополитическа конюнктура за България. Събитията в Северна Африка, несигурната ситуация в Турция спомагат индиректно за възходящия тренд на страната ни като туристическа дестинация. Сериозен проблем в сектора остава липсата на квалифицирани кадри, особено при ваканционните хотели.

Коментари: 0