Рекордна заетост в Германия през 2019 г.

През 2020 г. обаче се очаква забавяне

Рекордна заетост в Германия през 2019 г.

Снимка: Pixabay

1084 ~ 2 мин. четене
Заетостта в Германия достигна рекордно високо ниво през 2019 г., като по-високото участие на пазара на труда и увеличената имиграция на чуждестранни работници компенсират демографските промени, съобщи статистическата служба днес, цитирана от Ройтерс.

Броят на хората с работни места нараства с 402 000, или 0,9%, до 45,3 милиона, въпреки по-слабия икономически растеж през миналата година, съобщиха от ведомството. Тя нараства с 1,2% спрямо предходната година.

„Това означава, че непрекъснатият растеж на нивата на заетост, който наблюдаваме през последните 14 години, продължава, макар и с намален инерция“, добави службата.

Услугите отчитат най-голямото увеличение за годината от 319 000 души. Броят на хората с работни места в производството нараства с 59 000. Заетостта в строителството нараства с 36 000.

Бумът на пазара на труда също помага на работниците да получат по-добри работни места с подобрена социална сигурност и по-високо заплащане.

„Броят на служителите, подлежащи на вноски за социално осигуряване, отново се увеличава, докато общият брой на заетите с минимално ниво (включително тези, заети на ниско заплащане или в краткосрочен план) продължава да намалява“, казват от службата.

Очаква се ръстът на заетостта да се забави тази година, тъй като автомобилните компании и доставчиците на автомобили се справят с по-слабото външно търсене и митническите спорове. Те също имат проблеми с приспособяването към по-строга регулация след скандала с измамите с емисии и управлението на промяната към електрическите автомобили.

Германската икономика вероятно е нараснала с 0,5% през 2019 г., спрямо 1,5% през 2018 г. Статистическото бюро ще публикува предварителни данни за ръста на брутния вътрешен продукт на 15 януари.

За 2020 г. правителството прогнозира 1,0% общ ръст, подпомогнат от по-голям брой работни дни. В съответствие с календара, Берлин прогнозира ръст от 0,6% през тази година.
Коментари: 0