Ремонтът на \"Граф Игнатиев\" променя движението в центъра на София

Ремонтните дейности започват на 7 май и ще завършат през октомври

Ремонтът на \
4382 ~ 4 мин. четене
На 7 май (понеделник) започва цялостната реконструкция на столичната улица „Граф Игнатиев“. Тя ще се реализира на три етапа и ще продължи 10 месеца, като през целия период в участъка няма да се движат трамваи и автомобили. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция. Ремонтът ще струва 24 млн. лева.

Предвижда се и цялостна реконструкция на площад "Славейков", откъдето вече се премести книжният пазар. Той ще се завърне там след ремонта с изцяло обновена визия на съоръженията и ще се обособи като културно пространство. Ще бъде възстановен и фонтанът на площада.

Ремонтът включва подмяна на канализацията, настилките, релсите на трамвая, които след реконструкцията ще станат по-тихи. Ще бъде изградено и ново осветление. 

Кметът обяви още, че зеленчуковият пазар при църквата „Св. Седмочисленици“ ще бъде премахнат, както и че настилката в градинката около църквата ще бъде подменена.

Не се предвижда изграждането на велоалея, тъй като улицата е тясна и няма къде тя да се обособи.

Във връзка с реконструкцията се въвеждат редица ограничения на движението.

От 07.05.2018 г. до 09.06.2018 г.  се въвеждат следните промени в организацията на движение:

  Забранява се  влизането на пътни превозни средства (ППС), както следва:

  - по южната половина от пътното платно на ул. „Алабин”, в участъка от бул. „Витоша” до ул. „Граф Игнатиев”. Движението на ППС ще се извършва в една пътна лента, в посока от ул. „Цар Калоян” към бул. „Витоша” в същия участък.

- по ул. „Граф Игнатиев” в участъка от ул. „Алабин” до пл. „Джузепе Гарибалди“ и от ул. „Солунска” до ул. „Георги Раковски”;

-по ул. „Иван Денкоглу” в участъка от ул. „Ангел Кънчев” до ул. „Граф Игнатиев“;

- по ул. „Княз Александър I” в участъка от ул. „Стефан Караджа” до ул. „Граф Игнатиев“;

- по ул. „Солунска” в участъка от бул. „Витоша” до ул. „Христо Белчев“ и от ул. „Христо Белчев“ до ул. „Ангел Кънчев”.

При изпълнение на строителните дейности ще  се осигури пешеходна проходимост в зоната на строителните площадки, с широчина от 1.50м.

Променя се посоката на движение на пътни превозни средства по следните улици:

- по ул. „Иван Денкоглу” в участъка от ул. „Христо Белчев“ до ул. „Цар Асен I“, като посоката на движение е къмул. „Христо Белчев“;

- по ул. „Д-р Георги Вълкович” с посока на движение към ул. „Ангел Кънчев”;

Закриват се местата за почасово платено паркиране и местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент”, както следва:

- по ул. „Княз Александър I” от ул. „Граф Игнатиев“ до ул. „Стефан Караджа“;

- по ул. „Солунска“ от бул. „Витоша“ до ул. „Ангел Кънчев“;

- по ул. „Иван Денкоглу“ от ул. „Ангел Кънчев“ до ул. „Граф Игнатиев“;

- по бул. „Александър Стамболийски“ между бул. „Христо Ботев“ и ул. „Братя Миладинови“ - 2бр. паркоместа отдясно в посока бул. „Витоша“, в зоната на новата временна автобусна спирка.

От 04.30 часа на 07.05.2018 г. до 24.00 часа на 01.10.2018 г. се закрива движението на трамвайни линии №№ 10,12 и 18 в участъка  по ул. „Граф Игнатиев“ в участъка от бул. „Витоша“ до пл. „Журналист“ за №№ 12 и 18 и до Метростанция „Витоша“ /кв. Хладилника/ за № 10.

Временно се закриват двупосочни трамвайни спирки -  „пл. Гарибалди“, „пл. Славейков“, „бул. Васил Левски“, „УАСГ“, „пл. Журналист“ и „ул. Вишнева“.

Маршрутите на трамвайна линия №10 и трамвайна линия № 12 се обединяват като временна трамвайна линия  № 10 – От ж.к. Западен парк по маршрута си до бул. „Витоша“, наляво по булеварда, по бул. „Княгиня Мария Луиза“, през подлез „Надежда“, бул. „Рожен“, надясно по ул. „Илиянско шосе“, по маршрута на трамвайна линия № 12 до кв. Илиянци- двупосочно.

Трамвайна линия № 18  се закрива.

Разкрива се временна автобусна линия № А-ТМ 10 с маршрут - Зоопарка, ул. „Сребърна“, надясно по бул. „Черни връх“, надясно по бул. „Джеймс Баучър“, наляво по ул. „Свети Наум“, надясно по бул. „Черни връх“, надясно по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, наляво по ул. „Ген. Гурко“, по ул. „Алабин“, надясно по бул. „Христо Ботев“, надясно по бул. „Ал. Стамболийски“, наляво през площад „Св. Неделя“, надясно през пл. „Независимост“, по бул. „Цар Освободител“, надясно по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и по маршрута си до Зоопарка.

Автобусите от линия № А-ТМ10 ще спират на всички съществуващи трамвайни и автобусни спирки по маршрута.

Разкриват се и  четири временни спирки:

-  Спирка с код: 6466 – „Сатиричен театър“ се организира на ул. „Ген. Гурко“ на  25 м след ул. „Г. С. Раковски“ в посока Съдебна палата;

-  Спирка с код: 6467 – „Съдебна палата“ се организира на ул. „Алабин“  на  50 м след бул. „Витоша“ в посока пл. „Македония“;

-  Спирка с код: 6401 – „пл. Възраждане“ се организира на бул. „Ал. Стамболийски“  на  55 м след бул. „Христо Ботев“ в посока пл. „Св. Неделя“;

-  Спирка с код: 6402 – „пл. Св. Неделя“ се организира на бул. „Ал. Стамболийски“ на 5 м преди бул. „Витоша“ в посока площад „Св. Неделя“;

- Спирка с код: 2601 – „ул. Ген. Гурко“ за автобусни линии №№ 84 и 184 и от маршрута на № А-ТМ10, да се организира като двойна спирка с втори спирков знак.
Коментари: 0