Ремонтът за 9.5 млн. лв. на моста на Колю Фичето започва скоро

Средствата са осигурени по ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г.

Ремонтът за 9.5 млн. лв. на моста на Колю Фичето започва скоро

Снимка: Община Бяла

1304 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Ремонтът на мост Колю Фичето над р. Янрта може да стартира много скоро. Общината е в пълна готовност и чака единствено съгласуването на документацията от страна на Националния институт за недвижимо културно наследство. В това кметът на община Бяла Димитър Славов увери служебния регионален министър Виолета Комитова. 

Емблематичното съоръжение е построено през 1867 г., но от няколко години се руши. Сега предстои то да се реновира с малко над 9.5 млн. лв., осигурени по ОП „Региони в растеж“ 2014 -2020 г. Обществената поръчка бе спечелена от „Трейс груп холд“. Средствата ще се използват за консервация, реставрация на съоръжението, изграждане на двуетажна сграда, в която ще се помещават музей, ресторант и помощни помещения. Съоръжението ще бъде оборудвано с 3D мапинг шоу и други атракции, които да превърнат общината в туристическа дестинация.

През юли миналата година на заседание Общинският съвет в Бяла одобри поемането на дългосрочен дълг в размер на 1.5 млн. лв., за да се подсигурят средствата за реализацията на проекта. Тогава бе предвидено сумите за връщане на дълга да не излизат от бюджета на общината, а да се изкарват като приходи от обекта.Подкрепи Economic.bg