Renault и Nissan: Започва война между партньорите

Двете компании взаимно се заплашват със саботаж на важни бизнес решения

Renault и Nissan: Започва война между партньорите

Снимка: БТА

20-годишното партньорство между Renault и Nissan Motor изпадна в нова криза, след като френският автопроизводител настоява да има по-голямо влияние при взимането на управленските решения в Nissan. Исканията на Renault привлякоха рядко изразявана публична критика от страна на японската компания, пише в свой анализа Reuters.

Renault, която притежава 43.4% от Nissan, даде знак, че ако не получи присъствие в новите комисии на Nissan, би блокирала решението на японската компания официално да премине към обновената си структура на управление на събранието на акционерите на 25 юни. Искането на френския автопроизводител, изразено в писмото от главния изпълнителния директор Рено Жан-Доминик Сенар само седмици преди срещата на акционерите, би могло провали новата система за управление на Nissan, създадена след няколко месеца обсъждане от външен комитет и преди това подкрепяна от Сенар. Японският автопроизводител отвърна на Renault с необичайно остър език, определяйки искането на френската компания като „най-жалкото“.

Разривът между двете компании разкрива дълбокото напрежение между тях, зародило се след ареста на бившия изпълнителен директор на Renault и Nissan Карлос Гон. Сега на карта е заложен целият съюз между двете компании, в който съюз влиза и Mitsubishi Motors.

Сега Renault и Fiat Chrysler Automobiles търсят начин да възродят своя провалил се план за сливане и да получат одобрението на Nissan за сделката. Японският производител от своя страна се очаква да се възползва от ситуацията и да призове Renault значително да ограничи своя дял от 43.4% от собствеността ѝ.

Като се въздържи от гласуване по промените в начина на управление на Nissan, Renault на практика ще блокира въвеждането на новата система, тъй като за приемането ѝ е нужно одобрение от две трети. Nissan от своя страна наскоро заяви, че ще се въздържи да гласува сливането на Renault и Fiat Chrysler Automobiles, въпреки че двете компании обвиняват за провала на сделката френското правителство.
Коментари: 0