Reuters: България избра 4 банки за нов държавен заем

Мостовият кредит вероятно ще бъде рефинансиран в началото на 2015 г. с емитиране на по-дългосрочни глобални облигации

Reuters: България избра 4 банки за нов държавен заем

Снимка: БГНЕС

3731 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

България е избрала четири банки – Citigroup , HSBC и българските подразделения на Societe Generale и Unicredit, които да осигурят мостово финансиране в размер на 1,3 млрд. евро. Това съобщи агенция Reuters, позовавайки се на свои източници близки до преговорите. На този етап няма информация за лихвата, при която ще бъде осигурен ресурсът.

Агенцията напомня, че българското правителство има намерение да изтегли нов държавен дълг за 4,5 млрд. лева, с които да бъде покрит по-големият от очакваното бюджетен дефицит, да се осигурят необходимите средства за изплащане на всички гарантирани по закон депозити в Корпоративна търговска банка и да се продължи схемата за ликвидна подкрепа на Първа инвестиционна банка.

За фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) ще бъдат нужни 2 млрд. лв., а още 900 млн. лв. ще се използват за одобрената от Европейската комисия подкрепа за ПИБ. Reuters подчертава, че по-рано през деня ЕК обяви решението си за удължаване на програмата и назначаването на специален надзорник, който да отчита пред институцията нейното изпълнение.

Говорител на финансовото министерство е отказал да коментира информацията пред репортер на агенцията с мотива, че имената на кредитиращите банки ще бъдат обявени едва след окончателното решение на Министерски съвет.

Според Reuters, 19 банки са изявили желание да осигурят част от необходимия на правителството ресурс. Мостовото финансиране ще предостави възможност средствата да бъдат използвани възможно най-бързо, а ресурсът ще бъде рефинансиран през следващата година с емитирането на по-дългосрочни глобални облигации. Друг източник споделя, че вероятно тази емисия ще бъде организирана през февруари или март, в зависимост от пазарните условия.

С новия заем публичният дълг на страната ще достигне 28,4% от БВП, което е значително над нивото отбелязано през 2013 г. - 18%. Финансовият министър Владислав Горанов обяви днес, че до края на седмицата предстои да бъде представен проект за бюджет 2015, както и плановете за управление на публичния дълг за следващата година.

Подкрепи Economic.bg