Резултатите на Nissan продължават да са „на червено“

Сега компанията отчита най-голямата си годишна оперативна загуба и очаква продажбите на превозни средства да паднат

Резултатите на Nissan продължават да са „на червено“

Снимка: Pixabay

16 ~ 1 мин. четене

Nissan отчете загуба от 2.7 млрд. долара за април-юни, тъй като продажбите на японски автомобили се сриха на фона на пандемията от коронавирус и дружество се бори да се възстанови от загубата на бившия си изпълнителен директор Карлос Гон.

Nissan Motor Co. завърши на червено през миналата фискалната година, която приключи през март, и днес заяви, че очаква да остане на червено за втора поредна фискална година.

Сега компанията отчита най-голямата си годишна оперативна загуба и очаква продажбите на превозни средства да паднат с общо 16%.

Продажбите на Nissan през април-юни паднаха с 47.7% до 643 000 автомобила. Делът на компанията в световния пазар е намалял с 0.3 процентни пункта - до 5.2%, се казва в прессъобщение.

Компанията свързва спада на продажбите с пандемията от коронавирус и спирането на фабрики по целия свят. Сега производството се рестартира, но фабриките не работят на пълен капацитет поради продължаващия спад на продажбите. „Предизвикателната бизнес среда продължава да има своето влияние върху представянето на компанията“, казва автопроизводителят.

Годините на агресивна експанзия, особено на развиващите се пазари, оставиха Nissan с мрачни маржове, застаряващо портфолио и опетнен бранд. Все още преживяван от ареста през 2018 г. и свалянето на бившия главен изпълнителен директор Карлос Гон.

Подкрепи Economic.bg