Римски забележителности търсят своите покровители

248 млн. евро за нужни за реставрация на културни паметници във Вечния град

Римски забележителности търсят своите покровители
2054 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Поради огромна нужда от пари, представители на местната власт в Рим призоваха корпоративни спонсори и дарители да дарят средства, с които да бъдат възстановени и поддържани културно-исторически паметници във Вечния град, съобщиха световните медии.

Кампанията 100 предложения за покровители” се стреми да набере над 248 млн. евро за финансиране на спасяването на 100 обекта на културното наследство в италианската столица.

Сред нуждаещите се от възстановяване обекти са знакови римски монументи – фонтаните близо до Пантеона и на Пиаца Навона, Форумът на Траян, комплекс с името на император Траян, древна арена за подготовка на гладиатори и състезания с колесници, дори мястото, където е бил убит Юлий Цезар, съобщава в. Daily Mail.

Освен от реставрация, въпросните културни паметници имат нужда и от обезопасяване. Само за фонтаните са необходими над 10 млн. евро.

Компании за луксозни стоки като Fendi и Bulgari вече спонсорираха ремонти на някои от обектите. Почистването и укрепването на Колизеума пък струваха 34 млн. долара, платени от основателя на фирмата за луксозни кожени изделия и обувки Tod’s.

Част от Капитолийските музеи е реставрирана с финансовата помощ на Азербайджан, а осветлението на булеварда към Императорските форуми е спонсорирано от Unilever и Acea.

Градските власти охотно приемат подобна щедрост, но в същото време оставят без подкрепа такива инициативи на местни сдружения за опазване на културно-историческите забележителности.  

Лесно е да се намерят спонсори за възстановяване на известни паметници като Колизеума, но почти липсва интерес към по-непопулярните, макар някои от тях да са в окаяно състояние, споделят реставратори. Много от тях от години са затворени за посетители.

За гордите римляни подобни затваряния са „като да затворят стая в собствената им къща“, твърди отговорникът за художественото и археологическото наследство във Вечния град Клаудио Пресиче.

Привличането на корпоративни спонсори за реставрация на културно-исторически обекти е известна практика в Италия. Фондация Прада помогна за възстановяването на една от знаковите сгради във Венеция, а Diesel подпомогна реставрацията на Моста Риалто. Друг известен римски фонтан – Babuino пък бе ремонтиран с дарение от фирмата за мъжко облекло Brioni.  

Подкрепи Economic.bg