Reuters: България може да получи дата за ERM-2

Страната ни е поела ангажименти за банковия съюз

Reuters: България може да получи дата за ERM-2

Снимка: Pixabay

4727 ~ 2 мин. четене
България се е ангажирала да укрепи своя банков сектор, заявиха представители на Европейския съюз във вторник вечер, два дни преди срещата на министрите на финансите в еврозоната, която може да хвърли светлина върху напредъка на балканската страна в присъединяването към еврото.

България отговаря на номиналните критерии за приемане на общата европейска валута, като валутата й - левът, е фиксирана към еврото, има ниска инфлация и здравословно състояние на публичните финанси. Но тя е и най-бедната страна в ЕС, а някои от банките в страната хвърлят сянка върху перспективите за присъединяване, пише Ройтерс.

Държавите от еврозоната и властите поискаха от София да засили проверките на своите кредитори и да приеме външния надзор, преди да се присъедини към валутния механизъм на ERM-2 в блока - обикновено двегодишна чакалня, предшестваща членството в еврозоната.

България е предложила някои ангажименти в писмо до властите в еврозоната. Те не са разкрити, но двама служители на ЕС, които поискали да останат анонимни, коментират пред агенцията, че писмото е положително, а един от тях заявява, че то включва ангажименти за банковия сектор.

"Получихме от българските власти писмо за ангажименти с оглед на твърдото намерение да се присъединят към ERM-2 и Банковия съюз", заяви във вторник говорител на Марио Сентено, шеф на Еврогрупата.

Еврогрупата включва министрите на финансите на 19-те държави-членки на еврозоната, които също са членове на проекта за банков съюз, който има за цел да подобри финансовата стабилност на блока.

Страните, които искат да се присъединят към еврозоната, не са задължени по закон да бъдат членове на банковия съюз, но властите на ЕС поискаха този ангажимент от България с цел да бъдат поети повече гаранции от страната и да се опита да определи модел за бъдещите членове.

Българското писмо е изпратено преди срещата на финансовите министри от еврозоната в четвъртък в Брюксел, която ще обсъди с Европейската централна банка и висши български финансови представители следващите стъпки за балканската страна.

Официални представители на ЕС заявиха, че още не е ясно какъв ще е резултатът от срещата, но един от официалните представители заяви, че срещата може да определи целева дата за членството на България в ERM-2.

Оценката на ангажиментите на страната може да отнеме повече от една година, каза служителят. Едва след това България може да се присъедини към ERM-2.
Подкрепи Economic.bg