Росен Желязков: Държавите трябва да осигурят адекватни финансови ресурси за дигитализация

Председателят на Държавна агенция \"Електронно управление\" подписа Декларацията за е-управление от Талин

Росен Желязков: Държавите трябва да осигурят адекватни финансови ресурси за дигитализация

Снимка: ДАЕУ

Страните-членки от Европейския съюз (ЕС) трябва да осигурят адекватни финансови ресурси за дигитална трансформация, защото само по този начин можем да преминем от декларации към реални действия в тази посока. Това заяви председателят на Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) Росен Желязков в изказването си по време на срещата на министрите по е-управление от ЕС в Талин, Естония. 

"Облачните технологии, информационните и комуникационни технологии, човешките ресурси и дигиталните умения са основна част от цифровата трансформация. От държавите членки зависи да ускорят този процес, като осигурят необходимите за целта ресурси и изведат тази промяна в приоритет, който води до икономически растеж и просперитет за обществото", заяви още председателят на ДАЕУ. 

Желязков изтъкна една от основните ценности на ЕС – тази за обмена на опит и добри практики между страните-членки, които по този начин могат само да спечелят от своите различия. 

"Всички срещаме различни предизвикателства по пътя на дигиталната трансформация, но обменът на идеи може да ни даде решения. Това е колективно усилие, което трябва да бъде приобщаващо и да насърчава последващото трансгранично сътрудничество и обмен на информация", подчерта още Росен Желязков в изказването си, цитиран от пресцентъра на ДАЕУ.
Коментари: 0