Рублата с рекорд за 2015 г.

Поскъпването на петрола и примирието в Украйна водят до корекция при руската валута

Рублата с рекорд за 2015 г.
184 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Рублата достигна най-високите си стойности за тази година, след като пазарите оцениха ефекта от примирието в Източна Украйна и възстановяващите се цени на петрола, пише  Bloomberg.

Руската валута поскъпна с около 2%, слизайки за първи път под 60 рубли за долар от 26 февруари насам - 59,62. За сравнение, през януари търговията затвори при близо 70 рубли за долар. За последната година тя се е обезценила с около 65% спрямо долара.

По този тя стана най-добре представящата се сред развиващите се страни. Принос към подкрепата имат и лихвените равнища, които въпреки, че бяха смъкнати от кризисните нива, продължават да са най-високите сред сходните на руския пазари. В опит да овладее срива на рублата, централната банка повиши шест последователни пъти базовата си лихва до 17%, като последната стъпка бе с цели 6,5 процентни пункта. През януари обаче, отчитайки стабилизиране на пазара, институцията я понижи с 200 базисни пункта.

„Петролът е стабилен, геополитическата обстановка се успокоява. Какво повече може да е необходимо за корекция при една от най-разпродаваните напоследък валути на развиващи се страни”, коментира пред агенцията Денис Коршилов, ръководител на управлението за валути, суровини и инструменти с фиксирана доходност в руското подразделение на Citigroup.Според него тези условия дават повече свобода на управителя на руската централна банка Елвира Набиулина да предприеме ново смъкване на основния лихвен процент.

„Черното злато” отбеляза четвърта поред седмица, в която са търгува на нива от над 60 долара за барел сорт Брент.

Коментари: 0