Румъния избира президент днес

Гласуването е на фона на множество корупционни скандали и навлизане на страната в рецесия

Румъния избира президент днес
172 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

18 милиона избиратели в Румъния имат право да избират президент днес. Четиринадесет кандидати се борят за доверието на румънците, но само двама - Виктор Понта и Клаус Йоханис имат реален шанс, според проучванията.

Социолозите посочват, че настоящият премиер и лидер на Социалдемократическата партия (SDP) Понта вероятно ще получи около 40%, което означава и втори тур. Негов основен опонент е кметът на Сибиу и представител на Християн-либералния алианс Клаус Йоханис, за когото проучванията отреждат около 30%. Нагласите на избирателите определят за фаворит за евентуален балотаж на 16 ноември  определят за фаворит Понта с около 55% подкрепа.

Анализатори посочват, че премиерът е успял да си гарантира по-широка подкрепа, включваща Алиансът на социалдемократите, Националния съюз за прогрес на Румъния и Консерваторите, докато опозиционните сили не са успели да излъчат единна кандидатура. Така например Партията на народното движение излъчи Елена Удря, а известни фигури от дясното пространство, като бившия правосъден министър Минка Маковей се кандидатира като независим.

Други кандидати са бившият министър-председател Калин Попеску-Таричану, Келемен Хунор – бивш министър и Теодор Мелешчану – ръководител на външното разузнаване в миналото.

Седмите избори за държавен глава след падането на Чаушеску започнаха в 7:00 ч. тази сутрин и ще продължат до 21:00 ч. Отворени са 18 550 секции в страната и 294 секции в чужбина.

Изборите се провеждат на фона на поредица от корупционни скандали, разкрити от Националната служба за борба с корупцията, включващи висши политици, влиятелни местни бизнесмени и дори мултинационални компании. В допълнение една от най-бедните страни в Европейския съюз навлезе в рецесия, след като през последните две тримесечия брутния вътрешен продукт отбеляза спад.

Подкрепи Economic.bg