Румъния също мисли да изключи Huawei от 5G мрежите си

Двете правителства подписаха меморандум

Румъния също мисли да изключи Huawei от 5G мрежите си

Снимка: БТА

948 ~ 1 мин. четене
Румъния може да изключи Huawei от търга за изграждане на 5G мрежи, насрочен за края на тази година, след като страната сключи меморандум с правителството на САЩ тази седмица, пише Business-review. Документът е подписан от румънския посланик във Вашингтон и американския му колега в Букурещ, като това се случи след срещата между президентите на двете държави Доналд Тръмп и Клаус Йоханис в Белия дом. 

Двамата направиха съвместно изявление, от което стана ясно, че Румъния се привежда в съответствие с американската военна стратегия. Част от нея е и въпросът за сигурността на бъдещите 5G мрежи. 

Huawei е най-големият телеком производител в света, като компанията е считана за лидер и по отношение на технологичния напредък в тази област. Вашингтон ѝ хвърли ръкавицата преди месеци и отдавна лобира сред съюзниците си също да забранят използването на марката в 5G инфраструктурата. 

САЩ се намират в търговска война с Китай, като дисбалансът в техните отношения рефлектира на глобално ниво. Румъния, изглежда, следва стъпките на Вашингтон. „Също така се стремим да избегнем рисковете за сигурността, които съпътстват китайските инвестиции в 5G мрежите“, се казва още в съвместното изявление. 

През юни румънският министър на съобщенията и информационното общество Александру Петреску заяви, че Румъния планира да стартира търг за 5G честоти през четвъртото тримесечие на тази година. Тогава бе съобщено, че в наддаването ще бъде отворени за всички, включително за компаниите, използващи оборудване от Huawei Technologies.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg