Румънското правителство оцеля вот на недоверие

Докато депутатите обсъждаха внесеното искане, пред сградата на парламента протестираха около 2000 души

Румънското правителство оцеля вот на недоверие

Михай Тудосе

Румънското ляво правителство на премиера Михай Тудосе в четвъртък с лекота оцеля вот на недоверие, внесен от опозиционната Либерална партия заради „популистките му и хаотични” икономически мерки, пише агенция „Асошиейтед прес”.

Около 159 депутата гласуваха в подкрепа на вота на недоверие, но за приемането му бяха нужди 233 гласа. Докато народните представители обсъждаха внесения вот на недоверие, около 2000 души протестираха пред сградата на парламента, скандирайки „Правосъдие, не корупция!”.

Юлиян Думитреску, депутат от Либералната партия, каза пред репортерите, че правителството в Букурещ „е обявило война  на румънската икономика чрез вихър от нечувани лъжи и популизъм”.

През последните седмици румънските граждани протестират срещу решението на правителството прехвърли част от плащанията за социално осигуряване от работодателите към служителите. Властите в Букурещ обясниха, че тази мярка ще увеличи приходите в бюджета.

Тудосе заяви в четвъртък, че правителството ще приеме извънредна наредба, така че да няма спад на заплатите на служителите във високотехнологичния сектор и на работниците с увреждания, когато промените влязат в сила от 1 януари 2018 г.

Коментари: 0