Радев и Плевнелиев няма да съставят заедно служебен кабинет

Новият президент ще свика среща за мажоритарната избирателна система при предсрочни избори

Радев и Плевнелиев няма да съставят заедно служебен кабинет
3773 ~ 1 мин. четене

Президентът Росен Плевнелиев и ген. Румен Радев, който ще бъде следващият държавен глава, няма да съставят заедно служебен кабинет, ако се стигне до този вариант. Това стана ясно на церемонията по връчване на решението за избора на новия държавен глава в ЦИК.

Според Радев в момента няма политическа криза в България. Той подчерта, че един президент трябва да бъде готов за всякакви ситуации и да поеме своята отговорност.

"Няма място за драматизация. Изходите са два – или ще бъде съставен кабинет в рамките на настоящия парламент, или очакваме назначаване на служебно правителство и предсрочни парламентарни избори", заяви Радев и допълни, че в момента тече нормална конституционна процедура.

Плевнелиев е поел ангажимента да информира наследника си за състава на евентуално служебно правителство. "Разчитам на професионализма на Плевнелиев да състави добро служебно правителство", изтъкна Радев.

Ако се стигне до предсрочни избори, което според него е по-вероятният вариант, новият президент ще свика на среща политическите партии, изборни експерти, както и инициаторите на референдума, за да се обсъдят вариантите за въвеждане на мажоритарна избирателна система.

Новоизбраният президент благодари на всички български граждани, които са участвали в изборите. Това е изключително отговорен и задължаващ акт и ви уверявам, че ще работим и ще отдадем сили и енергия за демократична и просперираща България, заяви Радев.

Подкрепи Economic.bg