Румъния изглежда ще избегне рецесията

Очакванията са икономиката ѝ да отбележи силен ръст в периода юли - септември

Румъния изглежда ще избегне рецесията

Снимка: Unsplash

Антония Симова Автор: Антония Симова

Румъния вероятно ще избегне техническата рецесия тази година, тъй като се очаква брутният ѝ вътрешен продукт да се възстанови през третото тримесечие след силното свиване в периода април-юни, прогнозира една от най-големите кредитни институции в Източна Европа – австрийската Erste Group.

На тримесечна база румънската икономика се очаква да нарасне с 5.9% през периода юли-септември и с 2% през последните три месеца на 2020 г., посочва Erste Bank в свой анализ. Припомняме, че продукцията на Румъния се сви с 12.3% през второто тримесечие на годината в сравнение с първото.

Анализаторите потвърдиха прогнозата си за свиване на икономиката с 4.7% през 2020 г., която е непроменена от началото на кризата с COVID-19. От румънското министерство на финансите пък заявиха миналия месец, че очакват икономиката на страната да се свие с 3.8% през 2020 г., като ревизираха предишната си прогноза за 1.9% годишно свиване поради очаквания за по-лоши от първоначално прогнозираните резултати в секторите. Европейската комисия пък очаква свиване с 6%.

Според Erste перспективите за 2021 г. зависят до голяма степен от позицията на фискалната политика след парламентарните избори догодина и последващите мерки за овладяване на бюджетния дефицит и избягване на понижаване на рейтинга.

За сравнение...

... България отчете по-лек икономически спад през второто тримесечие, но изглежда, че възстановяването от него ще бъде тромаво. Въпреки вдигането на ограниченията, наложени от правителството през март и април, българските граждани потребяват само основни стоки и услуги и избягват по-скъпи и несъществени покупки, което сериозно пречи на търговията на дребно да достигне предкризисните си обороти. Според Европейската комисия икономиката на страната ще се свие със 7.1% тази година, като Българската народна банка очаква и по-съществен спад – в най-лошия случай от 13.1%.

Коментари: 0