Румъния отменя карантината за ваксинирани българи

От 14-дневна изолация са освободени и представителите на няколко транспортни сектора

Румъния отменя карантината за ваксинирани българи

Снимка: Pixabay

592 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Българските граждани, които пътуват за Румъния, вече няма да подлежат на 14-дневна карантина, ако са ваксинирани срещу коронавирус или покажат отрицателен резултат от PCR тест за COVID-19, информират от МВнР. По информация на българското посолство в Букурещ тестът трябва да е направен до 72 часа преди качван​е в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или влизането в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт).

От министерството информират още, че след имунизацията (с две дози) трябва да са изминали най-малко десет дни преди пътниците да влязат страната, както и да представят документ, който да доказва ваксинацията. 

Не подлежат на карантина и определени категории граждани, сред които водачи на товарни превозни средства с максимален разрешен капацитет над 2.4 тона, водачи на МПС за превоз на хора, които имат повече от 9 места, включително мястото на водача. Сред изключенията са и пилоти на самолети и летателни екипажи, локомотивни механици и железопътен персонал, трансгранични работници и др.

Във всички останали случаи важи 14-дневна карантина при влизане в Румъния, посочват от МВнР.

Коментари: 0