Русия и Египет възобновяват редовните полети от 1 февруари 2018 г.

Чартърите до курортите в арабската страна обаче няма да стартират сега

Русия и Египет възобновяват редовните полети от 1 февруари 2018 г.

Въздушният трафик между Москва и Кайро ще бъде възобновен от 1 февруари 2018 г. Това съобщи в петък Министерството на гражданското въздухоплаване в Египет.

По време на посещението си в Москва ръководителят на ведомството Шериф Фатхи подписа специален протокол за възобновяване на въздушните връзки - се казва в публично изявление за пресата. На срещата се съгласиха, че двете правителства дават „зелена светлина” на  авиокомпаниите да пуснат полети между Москва и Кайро от 1 февруари.

Според агенцията "всяка авиокомпания ще вземе решение за своите търговски дейности в съответствие със съществуващите изисквания".

Въпросът за възобновяване на чартърите ще бъде включен в дневния ред през април. "Беше решено да продължим контактите и да се срещнем отново през април, за да се създаде механизъм за възобновяване на чартърни полети до египетски туристически градове", - се посочва в комюникето.

В Египет се очаква най-голямото търсене на редовни полети между Москва и Кайро. Търсенето ще е от бизнесмени, студенти и руснаци, живеещи в Египет, както и официални делегации. Източник на Egyptair заяви, че е малко вероятно да има големи туристически потоци между Кайро и Москва, защото туристите ще трябва да прекарат една нощ в Кайро, и след това се изпращат до курортите Хургада и Шарм ел-Шейх, което увеличава разходите за пътуване. 

Съветник на ръководителя на "Ростуризм" Светлана Сергеева каза, че подписването на споразумението не означава автоматично възобновяване на продажбите на екскурзии в Египет. "Докато не съществува подходящ президентски указ, е прекалено рано да се говори за това преждевременно", каза тя.

Преди прекратяване на полетите между Русия и Египет през 2018 г., арабската страна бе най-популярната туристическа дестинация в Русия. Според Федералната агенция по въздушен транспорт, през 2015 г. от януари до октомври с редовни полети между Русия и Египет са били транспортирани 4.4 милиона пътници, от които 3.6 милиона - чартърни полети, както и 829 хиляди души - редовно. 

Коментари: 0