Русия обяви срещу кои цели в САЩ би насочила ядрено оръжие

Държавната телевизия твърди, че те може да бъдат ударени за под 5 минути

Русия обяви срещу кои цели в САЩ би насочила ядрено оръжие

Снимка: БТА

5390 ~ 2 мин. четене
Руската държавна телевизия изброи американски военни съоръжения, които Москва ще атакува в случай на ядрен удар, и заяви, че една хиперзвукова ракета, която разработва Русия, ще може да ги удари за по-малко от пет минути. Целите включват Пентагона и президентската резиденция в Кемп Дейвид, Мериленд, предаде Ройтерс.

Новината, необичайна дори от понякога войнствените стандарти на руската държавна телевизия (както се изразява Ройютерс), беше излъчена в неделя вечер, дни след като президентът Владимир Путин заяви, че Москва е готова за военна криза, ако САЩ искат такава.

Русия се опасява, че Съединените щати могат да разположат ядрени ракети със среден обсег в Европа след като отпадне договорът за контрол на оръжията от времето на Студената война. По този повод преди дни в речта си пред руското народно събрание Путин заяви, че Русия ще бъде принудена да реагира чрез поставяне на свръхзвукови ядрени ракети на подводници близо до американски води.

Съединените щати заявиха, че няма незабавни планове за разполагане на такива ракети в Европа и отхвърлиха предупрежденията на Путин като неискрена пропаганда. Понастоящем САЩ не разполагат с наземни ракети със среден обсег на действие, които биха могли да поставят в Европа.

Решението на Тръмп да се откаже от Договора за ядрените оръжия със среден обсег от 1987 г. заради предполагаемо руско нарушение, което Москва отрича, дава на американския президент свободата да започне да разработва и разполага такива ракети.

Путин заяви, че Русия не желае нова надпревара във въоръжаването, но също така засили военната реторика.

Някои анализатори виждат подхода му като тактика да се опита отново да ангажира Съединените щати в разговори за стратегическото равновесие между двете сили, за което Москва отдавна настоява, досега със смесени резултати.

В неделната вечерна емисия Дмитрий Киселов, водещ на руското седмично новинарско предаване "Вести Недели" (Новини от седмицата), показа карта на Съединените щати и определи няколко цели, които според него Москва би искала да удари в случай на ядрена война.

Целите, които Кисельов описва като американски президентски или военни командни центрове, също включват Форт Ричи, военен център за обучение в Мериленд, затворен през 1998 г., Макклелан, американска военновъздушна база в Калифорния, затворена през 2001 г., и Джим Крийк, военноморска база за комуникации в щата Вашингтон.

Кисельов, който е близо до Кремъл, каза, че хиперзвуковата ракета "Циркон", която Русия разрботва, може да удари целите за по-малко от пет минути, ако бъде пусната от руски подводници.

Обикновено се приема, че хиперзвуковият полет означава пътуване през атмосферата с повече от пет пъти по-голяма скорост от звука.

"Засега ние не заплашваме никого, но ако такова разполагане се осъществи, нашият отговор ще бъде мигновен", каза той.

Кисельов е един от главните канали на силно антиамериканския тон на държавната телевизия, след като заяви, че Москва може да превърне САЩ в радиоактивна пепел.

Помолен да коментира новинарската емисия от неделя вечер, Кремъл заяви в понеделник, че не се намесва в редакционната политика на държавната телевизия.
Подкрепи Economic.bg