Русия ще търси потънали кораби в Черно море

Една от най-важните находки ще бъде намирането на кораба \"Армения\"

Русия ще търси потънали кораби в Черно море

Руското Министерство на отбраната ще проведе морска и наземна проучвателна експедиция около различни части на Кримския полуостров в търсене на руски военни кораби, потънали през Първата Световна война и Великата Отечествена война. Подробностите за операцията заяви пред "Известия" заместник-министърът на отбраната Дмитрий Булгаков.

В експедицията ще вземат участие над сто войници, както и три кораба на Черноморския флот. Морската проучвателна операция ще се проведе от 21 до 29 юли в акваторията на Черно море в района на Кача, Феодосия, Евпатория и в Керченския проток. В плановете за работа са търсенето и идентифицирането на обекти, както и установяване на възможните причини за потъването им.

Един от членовете на експедицията заяви, че търсачите не губят надежда за намирането на кораба "Армения", който е бил потопен от германски въздухоплавателни сили с най-малко 3000 души на борда. Въпреки това, официално потвърждение за търсенето на "Армения" няма. Ако в хода на експедицията той бъде открит, това ще бъде истинска сензация, защото корабът е пълен с тайни и митове - заяви член на операцията.

„На корпусите на корабите и подводниците ще бъдат монтирани мемориални плочи с имената на членовете на екипажите. Сега повече от всякога е важно да помним тези герои, които в различни периоди от историята ни са защитавали отечеството от врага“, обясни още Булкаков.

В съответствие със съществуващите международни и руски закони, намерените кораби и подводници ще бъдат обявени за военни гробища, местата където са потънали, ще бъдат маркирани на всички морски карти и от този момент нататък всички кораби и плавателни съдове на руския флот, преминаващи в района, ще свалят знамена и ще отдават военна почит на загиналите защитници на отечеството.

Коментари: 0