Русия вдига цената на водката

Целта е да се предотврати навлизането на фалшифицирани стоки

Русия вдига цената на водката
3830 ~ 1 мин. четене

Производителите на алкохол са предложили да се повиши минималната цена на дребно за половин литрова бутилка водка от 185 рубли на 230. Целта е да се предотврати навлизането на фалшифицирани стоки по рафтовете на магазините, съобщи вестник "Комерсант".

Според вестника, Федералната антимонополна  служба се е съгласила с изчисленията на производителите.

Според участниците на пазара, минималната цена от 230 рубли на 0.5 литра водка е съставена от цената на бутилка водка (35 рубли), акциз ($ 100), работа на завода (5 рубли), ДДС (25 рубли), логистични разходи (5 рубли) и минимална надценка (60 рубли). В същото време генералният директор на Siberian Alcohol Group Игор Савелеев подчерта, че "тези цифри са още могат да издържат без загуба основно регионалните централи да основе изпълнението на местните пазари."

На 1 февруари миналата година страната понижи минималната цена на дребно за водка 0,5 литра от 220 рубли на настоящите 185 рубли. Решението тогава беше изненада за участниците на пазара, като на акциза върху спиртните напитки остана същият като през 2014 г.: 500 рубли на литър чист алкохол.

Дискусията за предложението за повишаване на цената на водката е насрочено за четвъртък.

Подкрепи Economic.bg