Руски разузнавачи и хакери обвинени за атаката срещу Yahoo!

При нея бяха атакувани данните на над половин милиард потребители

Руски разузнавачи и хакери обвинени за атаката срещу Yahoo!
Властите в САЩ повдигнаха обвинение срещу двама офицери от руското разузнаване (ФСБ) и двама хакери, които им сътрудничели, за кибератака срещу Yahoo!. Четиримата са обвинени за пробива в базата данни на технологичната компания, който засегна над половин милиард акаунта на потребители.

Прицел на хакерската атака са били имейл акаунтите на руски и американски държавни служители, руски журналисти и служители на финансови институции и други бизнеси.

"Няма да позволим на индивиди, групи, национални държави или комбинация от тях да компрометират личната неприкосновеност на нашите граждани, икономическите интереси на нашите компании или сигурността на страната ни", каза на пресконференция изпълняващата длъжността помощник-главен прокурор (заместник-министър на правосъдието) Мери Макккорд.

Двамата руски шпиони са "защитавали, ръководили, подпомагали и плащали на хакерите", за да извършват кибератаки срещу САЩ и други страни, се казва в обвинението, цитирано от Франс прес.

Обвиненията произтичат от компрометирането на акаунтите на потребители на Yahoo! още през 2014 г.

Макар че министерството на правосъдието на САЩ и преди е обвинявало руски хакери за киберпрестъпления, както и срещу хакери, спонсорирани от китайското и иранското правителство, това е първото криминално дело срещу руски правителствени служители, отбелязва АП.

По данни на в. "Вашингтон пост", обвиняемите са офицерът от руската Федерална служба за сигурност Дмитрий Докучаев и неговият началник Игор Сушчин.

Двамата хакери са Алексей Белан (той е включен в списъка с най-издирваните киберпрестъпници, защото и преди са му били повдигани обвинения) и Карим Баратов.

Той бе споменат на пресконференцията сред руските граждани, но според "Вашингтон пост" е роден в Казахстан и има канадско гражданство, отбелязва ТАСС.

Yahoo! призна за пробива от 2014 г. едва през септември м.г., когато започна да уведомява най-малко 500 милиона потребители, че техните имейл адреси, рождени дати, отговори на въпроси за сигурността и друга лична информация може би е открадната. 
Коментари: 0