Руският съд решава съдбата на Навални

Това се случва на фона на протест срещу режима на Путин

Руският съд решава съдбата на Навални

Снимка: БТА

344 ~ 1 мин. четене

Днес Московският градски съд ще разгледа присъдата на Алексей Навални и ще реши дали условната му да бъде заменена с ефективна, пише Reuters.

Заседанието на Симоновския районен съд е изнесено в Московския градски заради сериозния интерес от журналисти, акредитирали се за събитието. Пред сградата пък се очакват поддръжници на Навални, които бяха призовани да го подкрепят. Федералната служба за изпълнение на наказанията поиска условната присъда от три години и половина да се замени с аргумента, че Навални е нарушил изискването за периодично явяване за подпис в полицията.

Опозиционерът прекара пет месеца в Берлин, след като бе отровен с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок" (за случая Навални обвинява лично руския президент). При връщането си в Москва той бе задържан още на летището по искането на ФСИН, за което вчера Генералната прокуратура на Русия обяви подкрепата си.

В Русия отново се надига мощна протестна вълна. Два поредни уикенда, на 23 и на 31 януари Навални успя да изкара на улицата десетки хиляди граждани, които протестират срещу управлението на Путин и настояват, че е корумпирано. Преди акцията в неделя руските власти повдигнаха обвинения и поставиха под домашен арест основни членове на екипа на Навални по различни причини, свързани с неразрешените митинги.

Днес московски съд постави под домашен арест прессекретаря на опозиционера Кира Ярмиш до 23 януари, заедно със служител на Фонда за борба с корупцията (чийто говорител също е Ярмиш) Николай Ляскин. Съпругата на Навални, Юлия, междувременно бе глобена с 20 хил. рубли (над 530 евро) за участието си в митинга.

Подкрепи Economic.bg