Руските петролни компании се съгласиха да замразят цените на горивата

Правителството започва да регулира цените и ще наказва дружествата, ако нарушават споразумението

Руските петролни компании се съгласиха да замразят цените на горивата
Десетте големи руски петролни компании се съгласиха да подпишат споразумение с правителството и да замразят цените на горивата, продавани на вътрешния пазар. Тази договореност бе постигната, след като властта в страната поиска „стабилизиране на цените“, които започнаха да растат бързо заради поскъпването на нефта на световните пазари и заради отслабването на руската рубла.

Споразумението, подписано и от руската „Лукойл“, предвижда на първи януари да има едно фиксирано поскъпване с 1.7%, което обаче е заради повишаването на ДДС от 18 на 20%. След това цената ще се индексира всеки месец, но в рамките на инфлацията.

Компаниите се задължават и да увеличат предлагането на вътрешния пазар - с 3% от началото на следващата година. На независимите бензиностанции ще бъде гарантирано, че ще получават нужните количества. Определени са и ценови параметри за сделки на едро за всеки регион на Русия.

„Ситуация трябва да бъде, без съмнение, пазарна, и тя е такава. Когато обаче на световния пазар на петрол цените са се вдигнали и то са се вдигнали доста, това съвсем не означава, че ние трябва да гарантираме същата свръхпечалба и вътре в страната. Така или иначе тази сфера трябва да се регулира“, коментира руският президент Владимир Путин. Той помоли вицепремиера Дмитрий Козак да докладва как се работи за овладяването на цените на петролните продукти в страната.

За спазване на споразумението ще следят Министерството на енергетиката и Федералната антимонополна служба, които ще правят всекидневни проверки и ако някоя от компаниите наруши договореното, правителството ще наложи в рамките на няколко дни защитни мита срещу износа на горива.
Коментари: 0