Руснаци масово разпродават жилищата си в Турция

Руснаците са сред най-активните чуждестранни купувачи на имоти в Турция

Руснаци масово разпродават жилищата си в Турция
4016 ~ 1 мин. четене

Руснаци масоворазпродават имотите си в Анталия и други турски курорти, в страх от обтягането на отношенията между двете страни заради сваления руски бомбардировач, съобщи руската секция на BBC.

"Хората започнаха бързо да се паникьосват и да продават жилища в Анталия. Местни групи във Фейсбук са затрупани с такива предложения", разказва брокерката Олга Шевцова, която работи в Турция. „Мисля, че поне за половин година сме попаднали в яма. Но аз не се плаша. Даже мисля да изкупя апартаменти докато са евтини. Не мога да си представя имотния пазар в Турция без руснаците.“ Депутати от Държавната дума обаче предлагат да се забранят сделките на руснаци с недвижими имоти в Турция като част от санкциите заради сваления самолет. 

Руснаците традиционно са сред най-активните чуждестранни купувачи на имоти в Турция заедно с германците и британците. В Анталия и други курорти цели квартали говорят на руски. Заради влошаването на двустранните отношения в момента се готвят да напуснат Анталия последните големи групи руски туристи, които бяха настанени там като компенсация след отменянето на почивките им египетски курорти заради свалянето на руския пътнически самолет над Синай на 31 октомври. 

Брокери прогнозират, че изтеглянето на руснаците от турския пазар може да снижи цените на някои имоти с 50-70%. Смята се, че руснаци притежават около 10 000 ваканционни жилища, ресторанти и хотели в Турция. Напоследък те бяха започнали да проявяват интерес и към недвижими имоти и в Истанбул.  

Подкрепи Economic.bg