Ryanair очаква 6% спад в цените на билетите през ключовия летен сезон

Компанията е засегната от забавените доставки на Boeing 737 MAX и възможни стачки

Ryanair очаква 6% спад в цените на билетите през ключовия летен сезон

Снимка: Pexels

596 ~ 2 мин. четене
Ryanair Holdings Plc предупреди днес, че цените на самолетните билети ще паднат с 6% през основния летен сезон тази година, отчасти поради свръхкапацитета в Германия и страховете за Brexit в Обединеното кралство, но компанията запазва целта си за печалба за годината.

Акциите на най-големия нискотарифен превозвач в Европа са намалели почти наполовина за две години, след като компанията се сблъска със свръхкапацитет в Европа, плановете на Великобритания да напусне Европейския съюз и, в последно време - забавянето на доставките на самолети Boeing 737 MAX.

По-рано този месец Ryanair съкрати целите си за растеж за следващата година поради забавяне на доставките на 737 MAX. В понеделник компанията заяви, че очаква първите доставки да се случат най-рано през януари.

Авиокомпанията отчете печалба след данъчно облагане от 243 милиона евро (£ 218.6 милиона) за трите месеца до 30 юни, спрямо 309 милиона година по-рано. Проучване на анализатори, публикувано от Ryanair преди резултатите, прогнозира печалба от 232 милиона евро.

Компанията запази прогнозата си за печалба за годината до 31 март 2020 г. между 750 милиона евро и 950 милиона евро, в сравнение с прогноза от 832 милиона евро в проучването на анализаторите.

Ryanair заяви, че цените й през трите месеца до края на юни са намалели с 6% спрямо предходната година и се очаква подобно понижение за остатъка от лятото. Средните цени на билетите за годината до края на март 2020 г. ще се движат още надолу от -2% до + 1%, добавят от превозвача.

Акциите на Ryanair затвориха в петък при 10,02 евро, което е почти половината от пика им от 19,39 евро преди две години.

Ryanair е един от най-големите клиенти на Boeing и трябваше да има 58 самолета 737 MAX за летния си сезон 2020. Но сега се очаква да получи само 30 през лятото.

Главният финансов директор на Ryanair Найал Сорохан заяви, че плановете на пилотите в Обединеното кралство и Ирландия да гласуват за евентуална стачка през август са в „необичайно“ време, предвид опасенията около MAX и Brexit, но заяви, че авиокомпанията е отворена за разговори.
Подкрепи Economic.bg