Ryanair продава билети за полети, които може и да не излетят

Преговорите между Великобритания и ЕС накараха компанията да добави „клауза Brexit” в резервациите си

Ryanair продава билети за полети, които може и да не излетят
7638 ~ 1 мин. четене

Нискобюджетната авиокомпания Ryanair продължава своите приготовления в случай на най-лош изход от преговорите между Великобритания и Европейския съюз за Brexit. Сега компанията е решила да включи клауза "Brexit” в резервациите за полети, насрочени за лятото на 2019 г., пише Quartz. Според въпросната клауза билетите може да не са валидни, ако Лондон и Брюксел не постигнат алтернативно авиационно споразумение дотогава.

За разлика от другите индустрии, които могат да разчитат на съществуващите правила на Световната търговска организация (СТО) след Brexit, британската авиационна индустрия няма резервна опция, когато Споразумението за отворено небе (Open Skies Agreement) спре да важи за Великобритания. Въпросното споразумение в момента позволява на авиокомпаниите от ЕС свободно да извършват полети в Блока.

Великобритания е насрочено да излезе от ЕС в края на март 2019 г. и Ryanair се подготвя за случаи, при които полети между страната и Блока може да останат на земята при липса на споразумение.

Въвеждането на новата клауза идва, след като през декември миналата година базираната в Ирландия авиокомпания кандидатства за създаване на дъщерна компания във Великобритания. Това ще ѝ позволи да извършва полети в границите на Обединеното кралство.

Въпреки че наблюдатели от авиоиндустрията коментират, че е малко вероятно Великобритания и ЕС да не намерят временно решение, Ryanair не оставя нещата на случайността. Авиокомпанията ще представи своя график за лятото на 2019 г. през септември тази година и засега коментира, че клиентите ѝ ще си получат парите обратно, ако полетите им бъдат отменени според т.нар. „клауза Brexit”.

Подкрепи Economic.bg