С 10 000 по-малко са родените бебета през 2015 г.

Българите се страхуват дали ще се справят финансово с издръжката на дете

С 10 000 по-малко са родените бебета през 2015 г.
От началото на годината до 17 декември са се родили 57 732 бебета или с 10 000 по-малко спрямо цялата минала година. Това показва справка от Информационна система на ражданията на Министерство на здравеопазването.

„Независимо че остават още две седмици до края на 2015 г., няма как да се навакса огромната разлика от 10 000 бебета. А обяснението е, че спадът на раждаемостта се наблюдава от години“, заяви пред "Труд" доц. Иван Костов, директор на Първа АГ болница "Св. София". 

Той каза още, че в последните години раждаемостта се понижава синусоидално с временни пикове и спадове. „Бъдещите майки стават все по-малко, защото българите се страхуват от икономическата обстановка. Смятат, че няма да се справят финансово с издръжката на дете“, каза още Костов.

Следващият негативен фактор е, че модерната българка забременява все по-късно. Той беше категоричен, че жената трябва да роди първото и второто си дете между 20-ата и 30-ата си година, тъй като това е идеалната възраст.  

„И при нас в „Св. София“ раждаемостта пада. Ще завършим годината с около 2800 новородени, колкото и през 2014-а. Но това не ни прави спокойни, защото сме загрижени за случващото се в цялата държава“, каза още Костов.
Коментари: 0