Бюджетната комисия гласува 9% ДДС и за някои детски стоки

На второ четене депутатите приеха предложението на ДПС, което беше отхвърлено на първо четене

Бюджетната комисия гласува 9% ДДС и за някои детски стоки

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

1412 ~ 1 мин. четене

Диференциране на ставката за ДДС и за някои детски стоки - храни и фармацевтични продукти - предназначени за употреба до 3-годишна възраст. Това прие на второ четене бюджетната комисия в парламента. Предложението бе на депутатите от ДПС Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Йордан Цонев и бе отхвърлено на първо четене. Сега обаче, между четенията, то мина.

Успоредно с това комисията одобри и намалението на ставката за ресторантьорите, кетъринг услугите и доставката на книги.

Промените в Закона за ДДС трябва да бъдат окончателно гласувани от парламента, а според предложенията те трябва да влязат в сила от 1 юли като антикризисна мярка вследствие на щетите от коронавируса у нас.

Към Закона за данък добавена стойност (ЗДДС) ще се създаде и ново приложение, в което да се посочи кои храни и детски фармацевтични продукти ще се облагат с по-ниско ДДС.

Този път на заседанието присъства председателят на комисията Менда Стоянова, която не уважи изслушването на първо четене. По време на заседанието тя даде подкрепа единствено за намалението на ДДС за детските стоки.

По нейно предложение виното, бирата и високоалкохолните напитки, сервирани в ресторантите и предоставяни като част от кетъринг услуга, остава с налог от 20%. От ресторантьорския бранш останаха недоволни от уточнението, като председателят на Асоциацията на ресторантьорите Ричард Алибегов заяви, че 30% от сектора няма да може да се възползва от намалението на налога, защото продава основно алкохолни напитки.

Подкрепи Economic.bg