С няколкоседмично закъснение правителството одобри новите цигарени бандероли

До 20 май трябваше да бъдат спрени от продажба цигарите със старите ленти, но Министерският съвет едва днес добри наредбата

С няколкоседмично закъснение правителството одобри новите цигарени бандероли

Снимка: Economic.bg/Архив

Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Новите бандероли за цигарите, предназначени за българския пазар, вече са одобрени от Министерски съвет. Това се случва близо три седмици след изтичането на крайния срок, в който търговските обекти трябваше да спрат да предлагат тютюневи изделия със старите бандероли.

Върху новите ленти, облепящи цигарените кутии, вече няма да бъде изписвана крайната цена на продукта. Стойността трябва да бъде слагана върху самата кутия, с изключение на пурите и пуретите.

Според заповедта на финансовия министър Владислав Горанов, издадена в средата на януари 2019 г., тютюневите изделия, облепени с действащия към момента бандерол, можеха да се реализират в търговската мрежа до изчерпването на складовите количества, но не по-късно от 20 май 2020 г.

Проверка на Economic.bg в търговски обекти в София показва, че все още се продават цигари, върху които са залепени старите бандероли.

Освен новите бандероли, с одобреното днес изменение на Наредбата за условията и реда за регистриране на цените на тютюневите изделия се прецизира процедурата по регистриране на продажната цена на тютюневите изделия или за промяна на регистрираната цена, както и вписването на информацията в електронния регистър, воден от Агенция „Митници“. Предвижда се цената да става публична от датата на връчване на удостоверението за регистрирана цена.

Бандеролът е държавна ценна книга, която доказва внасянето на дължимия акциз за освободените за потребление акцизни стоки. Издава се от Министерството на финансите по утвърден проект и включва комбинация от защитни елементи в графичния дизайн, хартията, мастилата, холограмната лента, както и различни техники на печат.

Бандеролите, които са предназначени за поставяне върху потребителската опаковка на тютюневите изделия, се използват като защитен елемент съгласно чл. 35у, ал. 3 от Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия.

Коментари: 0