САЩ отказаха руската МРТС да строи „Северен поток-2“

Липсата на тръбополагащ кораб с котвено позициониране бави проекта

САЩ отказаха руската МРТС да строи „Северен поток-2“

Снимка: Стопкадър/YouTube

1792 ~ 2 мин. четене
Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

Руската компания МРТС отказа да участва в изграждането на газопровода по дъното на Балтийско море - „Северен поток-2“, заради новите американски санкции, съобщи местната информационна агенция РБК, позовавайки се на официален представител на компанията.

МРТС, която е арендатор на тръбополагащата баржа „Фортуна“ с котвено позициониране, официално отказа да предостави плавателния съд за дострояването на газопровода „Северен поток-2“. По думите на нейния представител, МРТС е наемател на „Фортуна“ по договор за беърбоут чартър (наемане на кораба без екипажа).

„МРТС не възнамерява да предоставя тръбополагащата баржа „Фортуна“ за дострояване на руския експортен газопровод „Северен поток-2“, който се превърна в мишена на американските санкции“, цитира думите на нейния представител агенция РБК.

Припомняме, че в началото на юли Датската енергийна агенция DEA разреши на компанията Nord Stream 2 AG да използва тръбополагащи кораби с котвено позициониране, за да дострои газопровода „Северен поток-2“. Специализираната баржа „Фортуна“ е именно с котвено позициониране и се намира близо до строящия се газопровод - в германското пристанище Рощок.

Според експерти тя е един от плавателните съдове, които могат да помогнат за дострояването на газопровода, но не самостоятелно, тъй като не е пригодна за работа в дълбоки води, а заедно с тръбополагащия кораб „Академик Черски“, който е със система за динамично позициониране и пристигна в Балтийско море преди два месеца. При съвместната работа на двата плавателни съда довършването на „Северен поток-2“ е въпрос само на 53 дни, изчисляват експертите по полагане на тръби в морските дълбини.

Магистралният подводен газопровод „Северен поток-2“ ще доставя 55 млрд. куб. метра руски природен газ за Германия и преминава през териториалните води и изключителните икономически зони на Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Строителството му се реализира от регистрираната в Швейцария проектна компания Nord Stream 2 AG съвместно с „Газпром“, като половината от инвестицията се изплаща от големите европейски енергийни компании - Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall.

Строителството на газопровода е завършено на 94%, а заради новите американски санкции срещу него, които засягат пряко западните компании подизпълнители, ще бъде достроен само от Русия.

Подкрепи Economic.bg