САЩ предупреждават за възможна инвазия на Русия в Украйна

Напрежението с мигрантите се засилва, а Кремъл струпва войски край украинската граница

САЩ предупреждават за възможна инвазия на Русия в Украйна

Снимка: БТА

2651 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

САЩ предупредиха съюзниците си в Европейския съюз, че Русия може би подготвя инвазия в Украйна. Напрежението между Москва и блока се разгаря заради мигрантите и енергийните доставки, припомня Bloomberg.

Тъй като Вашингтон следи отблизо натрупването на руски сили близо до украинската граница, американски служители са информирали колегите си от ЕС за опасенията си относно възможна военна операция. Засега информацията е неофициална и се базира само на източници на медията.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли информацията като „празни и необосновани усилия за изостряне на напрежението“.

Предупреждението се основава на информация, която САЩ все още не са споделили с европейските правителства, което трябва да се случи преди да бъде взето каквото и да е решение за колективен отговор, казаха източниците на Bloomberg. Те са подкрепени от публично достъпни доказателства, според тях.

Русия казва, че военното разполагане на нейна територия е вътрешен въпрос и отрича всякакви агресивни намерения, като същевременно обвинява САЩ в провокации чрез разполагане на военни кораби в Черно море, близо до нейна територия.

Подобно напрежение избухна през пролетта, когато САЩ и Организацията на Северноатлантическия договор обвиниха Русия, че е събрала до 100 000 войници, танкове и военни самолети близо до границата с Украйна. Кризата отслабна, след като президентът на САЩ Джо Байдън се обади на руския президент Владимир Путин и предложи среща на върха, която се проведе през юни.

Последното движение на руски войски и танкове край границата с Украйна подтикна директора на ЦРУ Бил Бърнс да посети Москва този месец, където разговаря по телефона с Путин.

Германският канцлер Ангела Меркел, един от приятелите на Путин в Европа, също го помоли в сряда да използва влиянието си върху Беларус, за да смекчи кризата с хилядите мигранти от Близкия изток, които искат да преминат в ЕС през границата с Полша. Путин отказа. Те разговаряха отново в четвъртък.Подкрепи Economic.bg