5600 са свободните места в Българската армия

Повече от 100 обществени поръчки на военното министерство отиват на прокурор

5600 са свободните места в Българската армия
4448 ~ 2 мин. четене

5600 e броят на незаетите щатни места в Българската армия и тази цифра продължава да расте. Най-сериозният проблем за армията остава липсата на кадри, отчете началникът на отбраната вицеадмирал Емил Евтимов.

От министерството посочиха като сериозни проблеми „материално-техническото осигуряване, екипировката, снаряжението и размера на заплащането“. Основната причина за липсващите кадри е ниското заплащане. Редниците започват със заплати от 609 лв.

През последната година бяха обявени конкурси за войници, но от Щаба на отбраната неофициално признаха, че срещат сериозни трудности да намерят качествени кандидати.

Така по неофициална информация реалната численост на армията вече е паднала под психологическите 20 хил.

Служебният военен министър Стефан Янев посочи, че се търсят варианти за повишаване на социалния статус на военослужещите. „Този проблем е сериозен, на моменти за отделни формирования е почти на границата на критичността те да изпълняват съответните си задължения. Търсим варианти“, увери Евтимов.

Повече от 1600 военослужещи са участвали в охраната на границата през 2016 г. Армията ни е оказала помощ и на населението в 153 ситуации – наводнения, пожари, откриване на невзривени боеприпаси, откриване и спасяване на изчезнали хора, транспортиране по въздуха на медицински екипи и хора, нуждаещи се от спешна помощ.

Над 100 обществени поръчки на Министерство на отбраната са предадени на прокуратурата заради нередности, съобщи министър Янев. „По препоръка на проверяващите органи този доклад е изпратен до прокуратурата“, обясни той.

Янев не уточни за какво са обществените поръчки и на каква стойност са, но обясни, че скоро тази информация ще бъде оповестена. Той заяви, че ревизията на работата на Военното министерство в различни направления продължава.

„Ревизията в пълния смисъл на думата за военното министерство все още не е завършила. Проверките продължават и в момента по различни направления и дейности, които са предвидени да бъдат проверени“, посочи Янев.

Подкрепи Economic.bg