Съдът и регулаторите правят несигурен икономическия живот

Насърчаване на електронното управление, бизнеса и раждаемостта, предлага икономическият експерт на Реформаторския блок

Трайчо Трайков пред Economic.bg:

Съдът и регулаторите правят несигурен икономическия живот

Снимка: БГНЕС

Автор: Николай Марченко

Работата на институциите и особено на съдебната система, прокуратурата и регулаторните органи са основен фактор на несигурност в икономическия живот и там трябва да е фокусът на реформите. Това коментира специално за Агенция Икономика (Economic.bg) икономическият експерт от гражданската квота на Реформаторския блок и ексминистър Трайчо Трайков.

"На първо място никакви нови данъци или повишаване на съществуващите", казва той в отговор на въпроса какви са следизборните планове на Реформаторите в икономически план, в случай на успех на вота. Според него измеренията на дясното обаче в момента са свързани основно с подобряване на работата на институциите и особено на съдебната система, прокуратурата и регулаторните органи.

"Те сега са основен фактор на несигурност в икономическия живот и там трябва да е фокусът на реформите, за да може нацията ни да постигне по-съществен просперитет", категоричен е бившият шеф на МИЕ в кабинета "Борисов". Трайчо Трайков свързва съдебните и регулаторни реформи за основно средство при подобряване на бизнеса-климата, който напоследък отчита влошаване.

"Освен това предвиждаме кодекс за средния и малък бизнес, който изчерпателно да изброява административните задължения на фирмите, отвъд които никой да не може да ги тормози с допълнителни изисквания", смята експертът. Той е на мнение, че максимален брой административни услуги трябва да се предлагат по електронен път, така че "да се получават бързо и обективно".

Сред идеите на РБ според Трайков е и създаване на по-свободен пазар на труда: "Например чрез облекчаването на почасовия модел и въвеждането на минимална часова ставка – така че максимално много хора да могат да работят, като имат избор кога, какво и по колко"Трайков бе помолен да коментира и сложната за всеки икономически и енергиен министър социална тема - каква спешна и краткосрочна социална политика може да предложи на гражданите РБ.

"Насърчаване на семействата да имат второ и трето дете", дава пример експертът. Според него необходимо е и "адаптиране на модела за социално подпомагане особено към работещите бедни, вместо към тези, които злоупотребяват с него". Не избегна той и най-често коментираната от него тема и като министър и като анализатор. Стана дума за това каква енергийна политика трябва бъде приложена от следващия редовен кабинет и кои са нужните спешни мерки в сектора според представляваните от Трайков Реформатори.  В отговор той изрежда: "финансово подпомагане на мерките за енергийна ефективност, компютърно управлявани електрически мрежи, развитие на местните ресурси, както и децентрализирано производство на енергия, там където има условия". И допълва, че също така трябва да се говори и за "свободен пазар с адекватна система за подпомагане на енергийно бедните".

Темата с регионалната политика очевидно се оказа не толкова интересна или заслужаваща внимание за Трайчо Трайков. Запитан за това каква бюджетна политика най-вече е необходима на общините, в период на замразени европейски фондове, бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма бе лаконичен: "Умна, прозрачна и недискриминационна".

Коментари: 0