Съдят Facebook заради злоупотреба

Компанията тайно обработва лични данни без съгласие на абонатите

Съдят Facebook заради злоупотреба
220 ~ 1 мин. четене

Белгийски съд започва тази седмица дело срещу Facebook заради злоупотреба с лични данни, съобщиха белгийските медии. Националната комисия за защита на личните данни е установила, че американската социална мрежа не спазва европейските и белгийските закони. Според проучване на Фламандския център за цифрови изследвания iMinds и Свободния университет в Брюксел, Facebook обработва тайно личните данни на своите абонати и на други интернет потребители, без да иска съгласието им.

Според фламандския вестник De Morgen първоинстанционен граждански съд в Брюксел ще започне разглеждането на иска в четвъртък.

Както е установила Белгийската комисия за защита на неприкосновеността на личния живот след проведено от експерти специално изследване, новите условия за потребителите Facebook съдържат „определен брой нарушения на белгийското и европейското законодателство в сферата на защитата на личния живот".

По думите на председателя на комисията Вилем Дебекелар, по-конкретно, тя повдига въпроса за това, че Facebook „разполага с и обработва данните на своите потребители, но и на тези, които не са такива.

„Наблюдават се хора, които изрично отказват да приемат правилата на социалната мрежа. Facebook следи какви сайтове се посещават, без да ги предупреди абонатите предварително за тива и по този начин нарушава законите за защита на личния живот", заяви той.Подкрепи Economic.bg