Samsung подготвя нов двойно сгъваем смартфон

Южнокорейският технологичен гигант увеличава производството въпреки пандемията и недостига на чипове

Samsung подготвя нов двойно сгъваем смартфон

Снимка: Unsplash

504 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Samsung Electronics все повече залага на сгъваемите смартфони, чието производство планира да увеличи въпреки кризата и глобалния недостиг на чипове. Южнокорейският технологичен гигант подготвя нов модел от тази линия, предава Nikkei Asia и допълва, че устройството ще е с двойно сгъване. 

По-рано тази година Samsung обяви, че няма да представи нова версия на един от своите най-популярни модели – Note. Главният изпълнителен директор на компанията Ко Донг Джин заяви, че технологичната компания разчита силно на лоялните си клиенти и смята, че развитието на линията на сгъваемите смартфони е ключът към успеха.

Компанията планира да представи новите поколения от сериите Galaxy Z Flip и Galaxy Z Fold още тази година, посочват източници пред медията. Според тях бъдещите двойно сгъваеми смартфони може да бъдат представени още в края на тази година, тъй като Samsung вече е подала множество патенти за дизайн с двоен шарнир.

Въпреки кризата гигантът има за цел да увеличи общите си продажби на сгъваеми телефони до сходни нива на тези с популярната серия Galaxy Note, надхвърляйки 10 милиона бройки годишно.

Източници от индустрията и анализатори казват, че фокусът върху сгъваемите телефони е цели диференциране на предлаганите продукти и по-големи маржове, които на такива устройства носят.

От Samsung отказват да коментират слуховете.

Ако технологичната компания успее да изпълни плановете си и да увеличи продажбите на сгъваеми телефони, това ще означава, че тя ще се радва на по-добра ефективност на приходите. Сгъваемият Galaxy Z Fold 2 5G, който стартира миналата година, излезе с цена на дребно от 1999 долара, докато началната сума за покупка на Galaxy Note 20 е 999 долара.

Безпрецедентният глобален недостиг на чипове и компоненти обаче може да наруши амбициозните планове на южнокорейската компания, твърдят множество източници.

Полагаме всички усилия, за да увеличим производството на сгъваеми смартфони. Все още не можем да произведем толкова много, както други компании, но решихме един от основните проблеми, с който се сблъскахме по време на работа, а именно доставките на дисплеи. При производството на такъв модел дисплеят играе ключова роля“, заяви Ко Донг Джин.

Samsung призна, че глобалната криза на доставките на чипове може да е проблематична за компанията в периода април – юни, но заяви, че полага допълнителни усилия за справяне с проблема. От компанията не посочиха недостига на чипове като причина за решението си да не представят тази година нов телефон Galaxy Note, който обикновено се конкурира с новата серия iPhone през втората половина на годината. Проблемите с доставката на чипове засегнаха и автомобилните производители, индустриалните компютри и потребителската електроника.

Данните на изследователската агенция IDC показват, че южнокорейската компания е най-големият производител на смартфони през 2020 г., отчитайки 266.7 милиона продажби. Въпреки това обаче Samsung регистрира спад в доставките с близо 10%, докато основният й съперник Apple е отбелязал ръст от 7.9%.

Коментари: 0