Samsung проектира невидими камиони

Целта на Transparentius е подобряване на пътната безопасност

Samsung проектира невидими камиони
4454 ~ 1 мин. четене
Руското дизайнерско студио "Арт Лебедев" представи още през 2009 г. концепция за невидими камиони, чиято цел е подобряване на пътната безопасност. 

Идеята на Transparentius е да бъдта монтирани камери на предниците на големите бавнодвижещи се тежкотоварни автомобили, които да се свързват с видео екрани на задната страна. 

Техънологичният гигант Samsung е направил видео стена на гърба на камион, която предава видео, заснето от камери отпред. Компанията посочва, че предприема стъпки за получаване на разрешение за използване на технологията Safety Truck, пише The Verge.Не е ясно обаче колко рентабилно ще бъде използването на подобна технология, тъй като четирите екрана, съставляващи видео стената са сериозна инвестиция за всяка една транспортна компания, особено когато нещо подобно не носи преки финансови изгоди. 

По-реалистично решение за подобряване на информираността на участниците в движението ще бъде комуникацията автомобил-автомобил (V2V), която се очаква да бъде въведена в САЩ от следващата година. Това е форма на мрежа за обмен на данни, при която колите предават информацията за позицията, посоката и скоростта и получават същата информация за останалите автомобили. Така шофьорите се известяват по между си за всеки потенциален риск от сблъсък.
Подкрепи Economic.bg