Санират панелките безплатно 1,5 г.

Съседите, които се разберат и организират най-бързо, ще спечелят

Санират панелките безплатно 1,5 г.

Година и половина ще имат собствениците на панелните апартаменти, за да ги санират безплатно. Съседите, които се разберат и организират най-бързо, ще спечелят. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за в. "Стандарт".

След като гратисният период свърши, държавата отново ще дава възможност за евтино саниране, но срещу минимално участие на собствениците. Вероятно ще се работи по досегашната схема, която е 75% от държавата срещу 25 на сто от хората, обясни Дончев.

Според него и досега средствата за обновяване на жилища са повече от желаещите собственици. Най-честата причина за бавенето на проектите са свади и несъгласия между кооператорите. Те ще бъдат стимулирани да намерят компромис, когато времето за саниране без пари е ограничено. Кметовете имат силите и възможностите да се справят с организацията на ремонтите, заяви още Дончев.

Той коментира първия програмен период за 2015 г. По думите му България има сила да плати над 80% от наличните европари за него. „Ние ще се борим да усвоим колкото се може повече. И тези 80% са минималната ни цел, като аз вярвам, че ще успеем да усвоим повече. Хубавото през 2015 г. ще е наслагването на двата програмни периода. То бе планирано да се случи още през 2014 г. Така че имаме на разположение 5 млрд. лв. от стария програмен период”.

Дончев добавя, че до момента има две одобрени програми. „За ОП "Иновации и конкурентоспособност", ОП "Добро управление" и ОП "Наука за интелигентен растеж" очакваме добри новини съвсем скоро”.

„А програмите "Региони в растеж" и "Околна среда" се надяваме да бъдат одобрени до пролетта, макар че там все още има какви преговори да бъдат водени. Практически през тази година очакваме парично движение по всички оперативни програми от новия програмен период. Така че ще има движение на повече пари и работа по повече проекти. Което е хубаво както за бенефициентите, така и за икономиката като цяло”, добавя още вицепремиерът.

Коментари: 0