Санкциите за добивния сектор може да достигнат стотици милиони

Не могат да бъдат спрени всички ТЕЦ-ове в България, защото те произвеждат 3500 мегавата от общо 9000 мегавата

Николай Вълканов, председател на Съвета на директорите на „Минстрой Холдинг” АД:

Санкциите за добивния сектор може да достигнат стотици милиони
2306 ~ 4 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Николай Вълканов е заместник-председател на Българска Минно-Геоложка Камара (БМГК ) и собственик на компания „Минстрой холдинг“.  Тя развива широк спектър от дейности, които включват добив, строителство, ремонтни дейности, изграждане на хотелски комплекси, проекти във възобновяеми енергийни източници. Вълканов е и член на най-големите професионални и браншови организации в сектор енергетика.

Днес пред българската индустрия се изправят много неизвестни относно бъдещето й. ЕС има за цел да намали вредните газове във въздуха и насочва мерките си към въгледобива в съюза. ЕС е решила да използва разходно ефективен начин, за да постигне заложените зелени цели. Той обаче ще повлияе негативно на българската индустрия. За вредата от европейските екологични политики и развитието на „Минстрой холдинг“ в Македония, Economic.bg разговаря с Николай Вълканов. 


Г-н Вълканов, Европейската комисия готви промени в директива, която ще засегне работата на топлоцентралите. Кога ще бъде гласувана тази директива?

Директивата е в процес на обсъждане от държавите. Предстои да бъде гласувана от ЕК през април. Дотогава има достатъчно време България, Полша, Германия, Словакия, Румъния и Испания да подготвят общ документ, който да бъде представен на Комисията при гласуването, за да осъзнаят вредата от санкцията, която готвят. Българска минно-геоложка камара (БМГК) е в пряка връзка с минно-геоложки камари на тези държави, за да изготвим общия документ.

Застрашени ли са българските ТЕЦ-ове от затваряне?

Не могат да бъдат спрени всички ТЕЦ-ове в България, защото те произвеждат 3500 мегавата от общо 9000 мегавата, които се произвеждат в страната. Невъзможно е, защото това означава икономиката да спре да се движи. Стои въпросът обаче какви ще са санкциите срещу България, ако директивата не се спазва. Никой не може да дойде и да спре централите, но може да се наложат финансови санкции.

Тези санкции определени ли са вече като размер?

Има методология, по която се изчисляват тези санкции. Зависи и от процента, който ще ни бъде определен. Но в документа има вратички, които дават възможности при добра обосновка да не се стигне до налагане на санкции.

В числа, колко ще са загубите?

Никой не може да ги изчисли точно, но ще са стотици милиони.

Все пак, има ли вероятност да бъдат затворени някакви мощности?


Някакви мощности могат да бъдат затворени наистина. Това са така наречените заводски централи и химически централи, които горят въглища с високо съдържание на сяра, и които нямат сероочистки. Също така може да бъдат затворени и някои от топлофикационните централи, които нямат сероочистки. Но големите централи, говоря за ТЕЦ "Контур-Глобал", ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ „Марица изток 2“. Някои от малките централи, които не изпълняват условията, може и да бъдат затворени също, защото все пак трябва да има екология.

Могат ли да бъдат модернизирани централите, които сега не отговарят на новите изисквания?

Може, разбира се. Всичко е въпрос на преценка. Може да се хваща въглеродният диоксид, може да се правят други разработки. Но сега сме в ранен етап и нямаме готови технологии и още не знаем колко ще ни струва, тъй като тъкмо започваме да го правим.

Като цяло, инвестира ли се достатъчно в подобни екологични решения?

В сероочистките се инвестираха много средства в предишните години. Трите централи в Маришкия басейн със сигурност имат сероочистки. При тях проблемът е в други нормативи, които сега ЕК поставя.

Вредни ли са зелените политики на ЕС за индустрията?

В някои случаи са вредни, в други не са. Така или иначе производителите на природни ресурси трябва да мислим и за екологията. Това е основното при нас – нашите производства да са екологични. Да не замърсяваме реките, въздуха, това е изключително важно за нас и ние се стараем да го правим в миннодобивната индустрия.

Ако се стигне до внос на въглища, има ли откъде да се внасят?

Не може просто да се внасят въглища. Защото горивната система на всяка централа е направена така, че работи с определени въглища. Тя не може автоматично да приема други въглища. На този етап е немислимо dа бъдат заменени 30 млн. т въглища. Логистично това не може да се случи.

Полша заради тези политики ли внася толкова въглища?

Не мога да кажа. Но те имат проблеми със собственото си производство и затова внасят. Но не мога да кажа колко точно. Нямам официална информация.

Ние ще се обединим с тях и Германия...

Полша, Германия, Испания, Румъния и Словакия. Това са държави, които имат същия проблем като нас и са членове на ЕС.

„Минстрой Холдинг“ прави голяма инвестиция в Македония. На какъв етап е?

В Македония инвестицията е към своя финал. Започнахме през май 2016 г. и досега сме инвестирали там около 20 млн. евро. До април тази година ще достигнем максимален обем на добива. Това значи около 2500 т концентрат. Това е дори малко повече от това, което имаме тук.

Каква е стойността на инвестициите, които ще бъдат направени общо?

Инвестициите вече са направени. Машините са платени, просто очакваме да дойдат всички. Поръчали сме от най-известните производители и срокът на доставка е малко по-дълъг – около 6-7 месеца.
Подкрепи Economic.bg