Съоснователят на Uber продава 29% от дела си в компанията

Бившият изпълнителен директор Травис Каланик ще сключи сделка с японската SoftBank

Съоснователят на Uber продава 29% от дела си в компанията
652 ~ 1 мин. четене
Бившият главен изпълнителен директор на Uber Травис Каланик планира да продаде 29% от дела си в компанията за споделено пътуване. Той се оценява на около 1.4 млрд. долара, съобщава Bloomberg. 

Дълго време Каланик се хвалеше, че никога не е продавал и една акция от своя дял в компанията, който се равнява на общо 10%. Сега обаче той ще стори това, като е намерил купувач в лицето на SoftBank. 

Първоначалната идея на Каланик е била да се раздели с 50% от дела си, колкото по право могат да продават членовете на борда на компанията. Впоследствие обаче се е наложило да се съгласи на по-малка продажба

Японската корпорация наскоро приключи придобиването на 15% от Uber. Сделката оценява стартъпа на 48 млрд. долара, което е с 30% по-малко от стойността ѝ при предходен рунд на финансиране. 

Припомняме, че Каланик се оттегли от поста си на главен изпълнителен директор на съоснованата от него компания Uber. Причините бяха свързани със завихрилите се през изминалата година скандали, включващи нелоялни практики, прогонването на превозвача от няколко държави и най-вече ескалацията на драмата около оплакванията за сексуален тормоз в организацията. 


Подкрепи Economic.bg