САЩ блокират възможността за разследване на избитите палестинци

След протести израелската армия разстреля 52 души и рани над 1200 човека

САЩ блокират възможността за разследване на избитите палестинци
2474 ~ 2 мин. четене
Съединените щати са блокирали приемането от Съвета за сигурност на ООН на комюнике, призоваващо за независимо разследване на смъртоносните сблъсъци в ивицата Газа вчера, предаде Франс прес, като се позова на дипломатически източници.

В отхвърления текст Съветът за сигурност изразяваше „своето възмущение и печал от смъртта на цивилни палестинци, упражняващи правото си на мирен протест“. Той настояваше за „независимо и прозрачно разследване" на трагичните събития.

„Съветът за сигурност потвърждава, че всяко решение или действие, което претендира да променя характера, статута или демографския състав на свещения град Ерусалим няма никакви никакви правни последици... и трябва да бъде анулирано в съответствие със съответните резолюции на Съвета за сигурност“, се подчертаваше в блокираното комюнике.

Над 40 000 палестинци са участвали вчера според израелската армия в протести в ивицата Газа край границата с Израел срещу преместването на посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим.

По последни данни израелските въоръжени сили са убили най-малко 58 и са ранили 2771 палестинци, съобщи „министерството на здравеопазването“ на контролираната от ислямисткото движение палестинска територия, цитирано от ДПА. 1373 от пострадалите са получили огнестрелни рани.

Шведският министър на външните работи Маргот Валстрьом изрази съжаление, че Европейският съюз няма единна позиция за израелско-палестинския конфликт, предаде ТАСС. В интервю за шведското радио, тя изрази надежда, че ще се намери някакво решение при създалата се ситуация.

"ЕС има от 2009 г. обща платформа, предполагаща решаване на израелско-палестинския конфликт на основата на концепцията за две държави", припомни Валстрьом и подчерта, че "не вижда каквато и да било алтернатива".

"Всички разбират, че преместването (на посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим) е голяма и негативна стъпка. То променя целия баланс и противоречи на резолюции на ООН", предупреди шведският външен министър.
Коментари: 0