САЩ и Китай са близо до сделка за ZTE

Премахването на забраната за доставки на технологии може да бъде изтъргувано за облекчения за внос на земеделски продукти в Китай

САЩ и Китай са близо до сделка за ZTE
984 ~ 1 мин. четене
Вашингтон и Пекин са близо до сделка, която да премахне сега съществуващата забрана върху американски фирми да продават оборудване на китайската технологична компания ZTE. Информацията е на Reuters, като агенцията се позовава на два свои източника, запознати с преговорите.

Източниците, които са отказали да бъдат идентифицирани, тъй като преговорите са поверителни, са заявили, че споразумението може да включва премахване на митата върху вноса на американски земеделски продукти в Китай, както и купуването на повече от тях.

ZTE е в голяма зависимост от американските технологии. Компанията вече заяви, че преустановява основни оперативни дейности, а продукти като смартфони и телекомуникационно оборудване бяха спрени от онлайн продажба.

Самите санкции бяха наложени в средата на април, като беше определен срок от седем години на тяхното действие. Търговският департамент на САЩ взе решението за налагане на забрана срещу ZTE, след като китайската компания наруши споразумението с американските власти да накаже служителите, отговорни за незаконните доставки на американски технологии в Иран.
Коментари: 0